Selecteer een pagina

Misschien ken je het volgende probleem: de lijst met boeken die je nog wilt lezen groeit sneller dan het tempo waarin je leest. Gemiddeld lees ik vijftig boeken per jaar, dit is ongeveer één boek per week, terwijl er meer dan honderd boeken op mijn verlanglijst staan. En dan komen er nog zoveel interessante titels bij gedurende het jaar. Van de boeken die ik sinds de start van dit jaar las, heb ik de volgende tips voor je. Een combinatie van boeken die je laten nadenken over de positie van de vrouw en feelgood romans. Sorry als ik daarmee ook jouw leeslijst laat groeien 😉 veel leesplezier!

1. Nevel in tanger – Cristina Lopez Barrio (2019)
Genre: Literaire roman
Na een gepassioneerde nacht met een onbekende man keert Flora Gascón terug naar haar kleurloze dagelijkse leven. Al weet ze nauwelijks iets van haar minnaar-voor-één-nacht, toch blijft ze over hem mijmeren. Wie was hij? Waar kwam hij vandaan? Ze heeft niet meer aanwijzingen dan een roman die zich afspeelt in Marokko. De hoofdpersoon van die roman heet Paul – net als haar verdwenen minnaar. In een impuls koopt ze een vliegticket naar Marokko, waar ze naar hem op zoek gaat. In Tanger ontmoet ze de auteur van het boek en vraagt haar om hulp. Dan wordt Flora geleidelijk ondergedompeld in de magische stad en in het mysterie rond Paul.

2. BANG: leven met een angststoornis – Lisa Loeb (2022)
Genre: Biografie, psychologie, waargebeurd
Tijdens de finale van De Slimste Mens lijkt Lisa Loeb rustig. Ze wint. Maar in haar hoofd is er iets heel anders aan de hand: ze heeft een paniekaanval. Niet omdat ze in de finale van een van de best bekeken programma’s van Nederland zit, maar omdat ze die nu eenmaal regelmatig heeft. En nu dus ook. In dit boek deelt Lisa hoe het is om met een angststoornis te leven: de hilariteit en de ellende ervan. Dit is geen zelfhulpboek, dit zijn haar persoonlijke ervaringen. Want zelfs als je bang bent, valt er nog behoorlijk wat te lachen.

3. Het vrouwenpaleis – Laetitia Colombani (2019)
Genre: Historie, literaire roman
Parisiènne Solène offerde alles op voor haar carrière als advocaat: haar dromen, haar vrienden, haar liefdesleven. Maar op een dag stort ze in. Ze krijgt het advies om vrijwilligerswerk te gaan doen en komt terecht bij het Vrouwenpaleis, een opvanghuis voor vrouwen. Solène komt uit heel andere kringen dan de vrouwen die ze daar ontmoet en weet niet goed hoe ze contact moet leggen. De bewoners van het Paleis zien in haar een afstandelijke vrouw en zijn achterdochtig. Maar nieuwsgierigheid van beide kanten doet haar werk en langzaam maar zeker wint Solène hun vertrouwen. Een eeuw eerder droomde Blanche Peyron als hoofd van het Franse Leger des Heils ervan onderdak te bieden aan vrouwen aan de onderkant van de samenleving; vrouwen die verstoten waren, weduwen en armen. Ze begon een krankzinnig project: het bouwen van een paleis voor hen…

4. De omwenteling, de eeuw van de vrouw – Suzanna Jansen (2022)
Genre: Historie, maatschappij, waargebeurd
Op een ochtend in 1981 hangt Betsy Jansen-Dingemans een laken buiten. Het is geen wasdag en het laken is niet eens nat. Haar jongste dochter, de auteur, weet: mijn moeder stelt nu een daad, ze sluit zich aan bij de vrouwenbeweging. Betsy is geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst kunnen stemmen. Toch tellen ze amper mee: ze krijgen minder loon, worden op hun trouwdag ontslagen en zijn bij wet handelingsonbekwaam. Honderd jaar later heeft haar dochter meer rechten en is haar wereld groter dan de huiskamer. In geen enkele eeuw veranderde het leven van vrouwen zo sterk – en daarmee dat van ons allemaal. Vanuit het perspectief van haar moeder, haar oudere zus en zichzelf vertelt Suzanna Jansen hoe vrouwen leefden binnen de marges van ondergeschiktheid en dienstbaarheid, en hoeveel strijd het kostte zich daaraan te ontworstelen. Met het verstrijken van de tijd ontdekt Betsy dat een vrouw ook naar een ander leven mag verlangen.

5. De reizigers op perron 5 – Clare Pooley (2022)
Genre: Feelgoodroman
Je praat nooit met andere mensen in de trein. Maar wat zou er gebeuren als je dat wel zou doen? Elke dag reist Iona Iverson met de trein naar haar werk. En elke dag ziet ze dezelfde mensen bij haar in de coupé zitten. Dit gebeurt al zo lang dat ze allemaal verhalen heeft verzonnen over hun levens, en ze heeft voor iedereen een bijnaam. Maar Iona knoopt nooit een gesprek aan. Natuurlijk niet, dat doet niemand, toch? En dan, op een dag, stikt een van de passagiers bijna in zijn eten, op de stoel tegenover Iona. Gelukkig blijkt een medereiziger een verpleegster te zijn en ze weten zijn leven te redden. Deze kleine gebeurtenis leidt ertoe dat een groep totaal verschillende mensen ontdekt dat ze veel meer met elkaar gemeen hebben dan alleen een reis van A naar B. Met onbekenden praten lijkt misschien eng of ongemakkelijk, maar je kan er ook veel van leren, en heel soms kan het zelfs je leven veranderen.

6. Gesprekken met vrienden – Sally Rooney (2017)
Genre: Coming of age, literaire roman
Frances is 21 jaar oud, koel en observerend. Ze studeert en doet samen met haar beste vriendin Bobbi aan poetryslams in Dublin, waar ze gespot worden door journalist Melissa. Frances raakt tegen wil en dank onder de indruk van Melissa en haar echtgenoot Nick, die nooit echt is doorgebroken als acteur. Wat aan het begin een onschuldige flirt lijkt, groeit al snel uit tot een vreemd soort intimiteit. Frances probeert haar leven geordend te houden, maar haar relaties ontsnappen steeds meer aan haar greep. Van deze roman is een televisieserie gemaakt, zie Conversations with Friends.

7. Mama Lee – Mischa Blok (2023)
Genre: Adoptie, familie, waargebeurd
Een kindje wordt te vondeling gelegd op een plein in Zuid-Korea, met op haar kleding een briefje waar haar naam en haar geboortedatum op staan. Ze wordt gevonden, naar het kindertehuis gebracht en geadopteerd door Nederlandse ouders. Een prachtig verhaal, strik eromheen, klaar. Maar zevenendertig jaar later blijkt dit verhaal niet te kloppen. Ze is helemaal niet te vondeling gelegd, haar vader heeft haar op een dag zelf naar het kindertehuis gebracht. En dat besef, dat verandert alles. De manier waarop ze naar haar adoptie kijkt. De manier waarop ze zelf liefheeft. Mischa gaat op zoek naar antwoorden, en ze belooft zichzelf: dit wordt de allerlaatste poging om haar te zoeken, daarna moet ze door. Zoals echte Koreanen doen.

Bij dit boek heb ik schrijfopdrachten bedacht, zie Boekenclub voor Schrijvers.

8. Onder buren – Juli Zeh (2021)
Genre: Literaire roman
Dora is met haar hondje naar het platteland verhuisd. Ze heeft behoefte aan een nieuwe omgeving, meer bewegingsvrijheid, meer ademruimte. Tijdens de lockdown wilde ze niet in de grote stad blijven, en nu wordt ze geplaagd door de vraag waarnaar ze eigenlijk op zoek is in deze tijdelijke leegte. In Bracken, een klein dorp in een niemandsland, is het niet zo idyllisch als het op het eerste gezicht leek. Dora’s nieuwe huis is nog ongemeubileerd, de tuin is een wildernis en de busverbinding naar de stad is slecht. En dan is er ook nog de buurman, die met zijn rechtse uitspraken voldoet aan al haar vooroordelen over mensen met een kaalgeschoren hoofd. Terwijl Dora haar gedachten probeert te ordenen, ontmoet ze mensen die niet in een hokje passen en die al haar vastgeroeste ideeën op zijn kop zetten.

9. Melktanden – Emma Curvers (2021)
Genre: Literaire roman
Lon heeft het voor elkaar. Ze heeft een vriend, een robot-stofzuiger, een hond en een huis. De muren zijn pas geverfd en het ruikt er naar mogelijkheden. Totdat haar vriend Philip een meer open relatie voorstelt. Lon raakt geobsedeerd door de ‘andere vrouw’ en weet in contact te komen met diens oma Louise. Tot haar verbazing stelt Louise voor om mee te gaan op Lons geplande droomreis naar Amerika. Nog voor ze daar in honderd achtbanen stapt (hét ultieme doel op de gezamenlijke bucket list van Philip en haar) zit ze al lang en breed in een emotionele rollercoaster.

10. Nu we hier toch zijn – Chantal van Gastel (2023)
Genre: Feelgoodroman
Al tien jaar lang neemt Audrey elke dag dezelfde route naar haar werk. Zodra ze de rotonde naar het parkeerterrein nadert, verandert ze in ‘Audrey van hr’. Die Audrey is gemotiveerd en betrouwbaar, drinkt groene thee en maakt iedere dag to-dolijstjes. Maar eigenlijk staat ze op instorten. Steeds weer als ze de rotonde ziet verschijnen, stelt ze zich voor hoe het zou zijn om gewoon door te rijden en een ander leven te beginnen. Groots en meeslepend, zoals in haar lievelingsfilms. Maar in plaats daarvan doet ze wat er van haar verwacht wordt. En niemand die haar doorziet. Tot ze op een maandagochtend Lynx ontmoet. Hij weet vanaf de steiger waarop hij staat te schilderen steeds haar aandacht te trekken en wakkert iets in haar aan. Voor één keer besluit Audrey te doen wat ze altijd al wilde. Ze belandt in Parijs. Alleen en zonder plan. Maar misschien is dat precies wat ze nodig heeft…

Bonustip! Geschreven door een oud-cursist 🙂

Marokkaans Medicijn – Selma Mogendorff (2021)
Genre: Feelgoodroman
Nadat Marianne heeft besloten om van haar narcistische echtgenoot te scheiden, neemt haar leven een onverwachte wending. Op aanraden van haar vriendin en huisarts Kim reist ze af naar Marokko waar ze verliefd wordt op de aantrekkelijke, ruim twintig jaar jongere Hicham. Ondertussen wordt Kim geconfronteerd met het onverwacht overlijden van een man met blauwe plekken en lijkt de ex van Marianne betrokken te zijn bij een duistere zaak. Terwijl Marianne worstelt met het cultuurverschil en de vraag of ze met de veel jongere Hicham wel een relatie mag beginnen, ontrafelt Kim het raadsel van de man met de blauwe plekken.