Selecteer een pagina

Aan welke reisbestemming denk je wanneer het gaat over kliffen, canyons en een landschap à la Jurassic Park? Ik zou gokken op de Nationale Parken in de Verenigde Staten of Nieuw Zeeland. Maar ook dichter bij huis, veel dichter zelfs, is deze schoonheid te vinden. In de streek ‘Klein Zwitserland’ in Luxemburg om precies te zijn. Naast het natuurschoon kun je in deze vaak vergeten tak van de Benelux ook genieten van wijn en cultuur. Vier tips!

Müllerthal Trail
Veel wandelaars noemen de Müllerthal Trail de mooiste wandelroute van Luxemburg. Dat kan ik beamen! Vooral de etappe rondom Berdorf, route 2, brengt je van met mos begroeide reuzen van bomen naar spannende kliffen. Heb je geen zin of puf om een hele dag te wandelen? Ga dan naar Wolfsschlucht / Gorges du Loup. Hier heb je een spectaculair uitzicht en krijg je een mooi voorproefje op de rest van de route.

v.l.n.r. Vianden, Müllerthal, Wolffslucht, Kelsbaach

Route du Vin
De Moezel is één van de belangrijkste rivieren in Luxemburg en vormt de grens met Duitsland. De ‘Route du Vin’ volgt de Moezel voor zo’n 40 kilometer en brengt je langs tal van wijngaarden. Je kunt de route met de auto volgen maar voor de mooiste uitzichten kun je ook tussen de wijngaarden door wandelen. Zo kun je in Grevenmacher starten met de wandelroute naar Kelsbaach en kom je vooral voor de wijn, ga dan naar Bernard-Massard voor een proeverij van o.a. de lokale crémant (mousserende wijn).

Esch-sur-Sûre
Dit stipje op de kaart is een bezoekje waard. Aan de voet van een ruïne is het dorpje Esch-sur-Sûre ontstaan, vol kronkelende straatjes en charmante huizen. Er is zelfs een minibieb, hoewel mini: het is een telefooncel vol boeken. Dit is een fijne plek voor een wandeling in combinatie met een picknick aan het water of lunch op één van de leuke terrassen. Ook goed te combineren met een duik in het meer van de Sûre.

Vianden
Vianden is bekend vanwege het kasteel maar er is nog veel meer te zien en te beleven op deze plaats. Zo heeft Vianden de enige stoeltjeslift van Luxemburg. Het is mogelijk om een enkeltje te kopen, dan wandel je naar boven en neem je de stoeltjeslift op de terugweg – of andersom. Wil je een wandeling zonder hoogteverschillen dan is er de Ourdall Promenade, je loopt over bospaden en vlonders en de route is aangegeven met grote informatieborden. Heb je trek gekregen? Laat de grote terrassen links liggen en ga naar Ancien Cinema Café-Club, de naam zegt het al: een oude bioscoop waar je nu heerlijk kunt borrelen en eten. Met een beetje geluk geniet je ondertussen van een film op het grote scherm. Ook een aanrader bij slecht weer want deze zaak heeft comfortabele chesterfields en een enorme voorraad aan boeken, spelletjes en LP’s.