Selecteer een pagina

Kila van der Starre doet sinds 2014 onderzoek naar ‘poëzie buiten het boek’. Een vorm van gedichten lezen zonder een bundel open te slaan is straatpoëzie. Hiermee bedoelen we alle gedichten die dag en nacht te lezen zijn in de openbare ruimte. Het gedicht kan op een muur geschilderd zijn, op stoeptegels, op een bordje bij een standbeeld, enzovoort. Op de website straatpoëzie.nl kan iedereen gedichten aanmelden die te lezen zijn in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen.

In Utrecht organiseert Kila een straatpoëziewandeling en een straatpoëziefietstocht. Ze heeft de routes zelf uitgestippeld en ik heb de wandeling gedaan, een aanrader! Je ontdekt niet alleen gedichten, de wandeling brengt ons op allerlei plekjes in Utrecht die ik gemist zou hebben als ik op eigen initiatief zou lopen. Alleen al voor de pauze in De Utrechtse Boekenbar is de wandeling de moeite waard 🙂

We beginnen bij de Domtoren met een gedicht over vrouwen in het verzet. We lopen over de letters van Utrecht, dit toffe project is gestart in 2012. Elke zaterdag wordt één letter toegevoegd aan het gedicht. Ook zien we de sprekende schuilkerk met het gedicht van Ingmar Heitze. We sluiten de wandeling af met een spookcitaat, een gedicht waarvan de herkomst niet herleid kan worden.