Selecteer een pagina

tijdsurfGoede vraag… want wie heeft daar nog tijd voor? De laatste niet ingevulde momenten worden opgeslokt door je smartphone, social media en doorschrijven in de avonduren. Het boek “Ik heb de tijd” wil je helpen om je stress te verminderen: niet door nog efficiënter te gaan werken en nog meer e-mails in een uur af te handelen maar door de rust in je leven terug te vinden.

Toen ik zag dat het boek is geschreven door een zenmonnik was ik – de nuchterheid zelve – niet direct enthousiast. Maar het is een waar cadeau: prachtig vormgegeven met kleur en illustraties. Toch maar gaan lezen dus en op een zonnige middag bladerde ik heel relaxed naar de laatste pagina, nummer 144.

Het boek legt in stappen uit hoe je over kunt gaan van doelgericht handelen met takenlijstjes naar je laten meenemen door wat er gebeurt, vertrouwen op je intuïtie. Hoe doe je dat?

  • Kies één taak en beschouw die als jouw hoofdtaak van het moment. Je doet één ding tegelijk, al het andere mag je even vergeten. Je maakt de taak af voordat je verder gaat naar de volgende. 
  • Neem een korte pauze zodra je aandacht verslapt. Je hoeft niet per se lichamelijk uit te rusten of niets te doen, doe iets waar je niet bij na hoeft te denken. Bijvoorbeeld een karweitje in het huishouden, zo krijgt je geest even rust. Dit is vaak het moment waarop je de zogenaamde briljante ingeving krijgt.
  • Iets wat je steeds voor je uitschuift ga je opzoeken en bekijken. Liefst letterlijk, zoals die uitpuilende boekenkast die je al een jaar lang wilt opruimen. Je spreekt met jezelf af dat je het niet onmiddellijk hoeft uit te voeren. Het tijdstip van het daadwerkelijk uitvoeren van de handeling laat je over aan je gevoel. Het komt wel wanneer jij er zin in hebt.
  • Sommige gedachten trekken je aandacht telkens weg van wat je aan het doen bent. Je maakt je zorgen over je gezondheid of je krijgt een tegenvaller op je werk. Hoe hard je het ook probeert te negeren, het blijft je afleiden. Je mentale systeem (denkvermogen) en je emotionele systeem (gevoelens) werken elkaar tegen. Ga eerst voelen en dan denken. Niet omgekeerd.

Een aanrader voor iedereen die beweert geen tijd te hebben om een boek te lezen.

Titel: “Ik heb de tijd: een handleiding in Tijdsurfen”
Auteur: Paul Loomans
Uitgeverij: AnkhHermes
Jaar van uitgave: 2013
ISBN: 97890 202 09013