Selecteer een pagina

LS AmsterdamVers van de pers en wereldwijd in het nieuws: “Wachten tot je gehoord wordt”, een memoir van Amanda Knox. Amanda heeft vier jaar in een Italiaanse gevangenis doorgebracht op verdenking van de seksmoord op haar huisgenootje, de Engelse studente Meredith Kercher.

Het is heel bijzonder om een kijkje te krijgen in de gedachtewereld van iemand die zo uitgebreid in het nieuws is geweest. Hoe heeft ze het zelf ervaren, wat doet het met je om beschuldigd te worden van de moord op je vriendin? Hoe ga je er mee om als je ouders en zussen intens verdrietig zijn en al hun geld investeren in jouw rechtszaak? Waar haal je de kracht vandaan om te blijven vechten?

Amanda geeft antwoord op al deze vragen. Met name het begin en het eind van het boek zijn aangrijpend geschreven, met spanning en zelfs een vleugje humor. Het is alsof je naar een akelige film kijkt: haar leven is zo mooi en makkelijk en je weet dat het mis gaat, maar nog niet precies waarom en wanneer. Vanaf het begin presenteert Amanda zichzelf als een bijzonder naïef meisje. Dat wekt soms irritatie op, hoewel je ook zou kunnen zeggen dat ze trouw blijft aan zichzelf.

Het boek telt 382 pagina’s en ik heb me door het middenstuk heen geworsteld. Er zitten talloze herhalingen in, je gaat op den duur aan jezelf twijfelen: heb ik dit hoofdstuk al gelezen? Het was prettiger geweest als de herhalingen van gesprekken en verhoren – die in werkelijkheid ongetwijfeld hebben plaatsgevonden – niet zo uitgebreid waren beschreven. Je gaat liever zo snel mogelijk door naar de volgende ontwikkeling. Wat dat betreft voel je je als lezer wel eens beschaamd – ben ik eigenlijk net zo fout als de rioolpers die Amanda jarenlang belaagd heeft – en daar tot op de dag van vandaag nog mee doorgaat? Is het wel fair om zo dicht bij een vrouw te komen die nauwelijks privacy kent?

Titel: “Wachten tot je gehoord wordt”
Auteur: Amanda Knox
Uitgeverij: Luiting – Sijthoff
Plaats en jaar van uitgave: Amsterdam, 2013
ISBN: 978 90218 07737