Selecteer een pagina

Stoner Een weeffout in onze sterrenZoals je weet ben ik een echte boekenwurm. Het lukt me niet altijd om nieuwe titels bij te houden maar soms kan ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Zoveel aandacht voor Stoner en Een weeffout in onze sterren: ik heb ze direct toegevoegd aan mijn leesstapel. Het bleek een grote teleurstelling en een grote verrassing. Welk boek sprak mij wel aan en welke totaal niet?

Een boek dat uw leven gaat veranderen

Ik begon met Stoner van John Williams. Mooie, mysterieuze kaft. Er staat ‘Als u een boek wilt lezen dat uw leven gaat veranderen, lees dan Stoner’ Arnon Grunberg, de Volkskrant. Nou, denk ik, dat moet wel iets heel bijzonders zijn. Tijdens het lezen kreeg ik de indruk dat de schrijver lang heeft nagedacht over de juiste woorden en zinnen. Misschien wel te lang, het verloop van het verhaal is traag. Steeds weer dacht ik: wanneer komt het nou, wanneer gaat het gebeuren? Als ik een pagina oversloeg had ik niet het idee dat ik iets essentieels miste.  Aan het einde was ik treurig en naarstig op zoek naar een sprankeling, een grapje, iets fijns. Iets om die sombere Stoner snel te vergeten.

Foutje, bedankt?

Dan Een weeffout in onze sterren vert. van The fault in our stars door John Green. Deze heb ik in het Engels gelezen omdat het Nederlandse boek nog niet goed verkrijgbaar was (inmiddels volop te koop en te leen!). Ik was bang dat het een heel verdrietig boek zou zijn en dat ik niet alle medische termen zou kunnen begrijpen in het Engels. Dat bleek reuze mee te vallen: de hoofdpersoon is een jongedame met een ongeneeslijke ziekte die juist geen slachtoffer of patiënt wil zijn. Tenzij ze het in haar voordeel kan gebruiken 😉 Het is een aangrijpend verhaal over de liefde, over lef en keuzes maken. Diep respect voor de schrijver die dit met zoveel inlevingsvermogen op papier heeft gezet. Aan het einde had ik een zakdoekje nodig: niet omdat ik verdrietig was maar omdat ik zo geraakt was door het mooie verhaal. Ik hoop de verfilming snel te zien:

 

Heb jij Stoner en The Fault in Our Stars ook gelezen? Welk boek is voor jou “de winnaar” en waarom?