Selecteer een pagina

Afgelopen zondag was Griet op de Beeck op televisie te zien bij Zomergasten. De Vlaamse schrijfster deelde een hoop levenslessen. Bijvoorbeeld: “Ik ben een gelukkiger mens geworden van schrijven.” Lood Magazine heeft een handige samenvatting gemaakt naar aanleiding van de uitzending met 10 lessen van Griet voor schrijvers. Voor mij een mooie aanleiding om een boek van Griet aan te bevelen.  

In “Kom hier dat ik u kus” volgen we Mona. Ze vertelt, in chronologische volgorde, over drie periodes in haar leven. We maken kennis met haar als kind en later volgt een deel als vierentwintigjarige en een deel als vijfendertigjarige. Als lezer krijg je zo een goed beeld welke gebeurtenissen die zij als kind meemaakt, haar vormen op latere leeftijd. Je begrijpt waarom ze de keuzes maakt die ze maakt en waarom  dingen haar raken.

Het is een boek over opgroeien, over de weg van meisje naar vrouw en over je plaats in het gezin. Dit genre heet ook wel Coming of age. Het taalgebruik van Griet op de Beeck vind ik een waardevolle toevoeging aan het boek: door typisch Vlaamse woorden als nonkel neemt ze je mee in de wereld van Mona. Ze schrijft over herkenbare angsten en dromen die je als kind hebt en dat is bewonderenswaardig omdat je echt de stem van het kind hoort, ongecensureerd. Het is geen uitgesproken vrolijk boek, er komt veel verdriet in naar voren maar hoofdpersoon Mona weet je door haar nieuwsgierigheid en optimisme toch te laten lachen.

Titel: Kom hier dat ik u kus
Auteur: Griet op de Beeck
Uitgeverij: Prometheus
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789044623109


Afbeelding: Daniel Wütschert via Flickr