Selecteer een pagina

Lezen is voor mij ontspanning. Elke avond voor het slapen gaan een paar hoofdstukken lezen, dat is een vast ritueel. Vaak deel ik tips voor romans, dit keer ook een aantal boeken over persoonlijke ontwikkeling en werk. Die lees ik niet voor het slapen gaan maar houden me wel eens wakker ‘s nachts. Veel leesplezier!

1. De Machine: In de ban van Booking.com – Stijn Bronzwaer, Joris Kooiman en Merijn Rengers (2021)
Genre: Managementboek, waargebeurd
Booking.com, een van de rijkste en succesvolste internetbedrijven van Europa, is al vijfentwintig jaar een mysterie. Iedereen kent de website, maar niemand kent de mensen en verhalen achter dit oer-Hollandse bedrijf in Amerikaanse handen. Tot nu. Dit is het niet eerder vertelde verhaal van de opkomst, hoogtij en het morele verval van Booking, geschreven door drie NRC-journalisten. Maar vooral is dit het verhaal van een bedrijf dat een weergaloze online geldmachine bouwde, en in de zucht naar meer de mensen achter de machine vergat.

2. Wij zijn licht – Gerda Blees (2020)
Genre: Literaire roman
Midden in een zomernacht sterft Elisabeth, de oudste bewoonster van Woongroep Klank en Liefde. Haar drie huisgenoten worden aangehouden: het streven van de groep om te stoppen met eten en van licht en liefde te gaan leven, lijkt Elisabeth fataal te zijn geworden. Van wereldvreemde idealisten aan de rand van de maatschappij zijn de drie plotseling verdachten in een strafzaak geworden. Elk hoofdstuk is vanuit een ander perspectief geschreven. Door de ogen van de nacht, de buren, de twijfel, de vader van een van de huisgenoten, een sinaasappelgeur en vele andere personages en entiteiten zien we hoe elk van de betrokkenen een ander antwoord geeft op de vraag hoe Elisabeth kon overlijden.

3. Als je het licht niet kunt zien – Anthony Doerr (2015)
Genre: Historische roman
De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, vluchten vader en dochter naar familie in het Bretonse Saint-Malo. In een Duits mijnstadje belandt Werner Pfennig bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen. Nu ook te zien als korte serie op Netflix.

4. Ik ben een eiland – Tamsin Calidas (2021)
Genre: Autobiografie, waargebeurd
Tamsin Calidas is een dertiger met een baan in de media, die in de hippe Londense wijk Notting Hill woont. Niks bijzonders. Tot zij en haar man besluiten hun leventje in de stad te verruilen voor het ruige en onbekende van een klein Schots eiland in de Hebriden. Ze gaan er schapen fokken. Landelijk, rustig en idyllisch, is het beeld dat ze voor ogen hebben. Weg van het eeuwige jachtige. Maar wanneer de eerste betovering is verbroken, blijkt het allerminst sprookjesachtig. De gesloten eilanders zitten helemaal niet te wachten op de komst van zo’n stel stedelingen, het kind waarnaar ze verlangden komt maar niet, het weer is onstuimig en het leven zwaar. Hun huwelijk overleeft de storm niet en loopt op de klippen. En dat is nog maar het begin van de bittere ellende die Calidas zal moeten doormaken.

5. 4000 weken: Je tijd op aarde en hoe ermee om te gaan – Oliver Burkeman (2021)
Genre: Persoonlijke ontwikkeling, filosofie
Als je aanneemt dat je tot je tachtigste zult leven, dan heb je net iets meer dan vierduizend weken de tijd om er iets van te maken. Helaas is dit tegenwoordig lastiger dan ooit: we zijn drukdrukduk, staren ons blind op productiviteit en zoeken naar zingeving in onze vakanties. Maar ondertussen zijn we een belachelijk groot deel van ons leven gehaast en gestrest. Tijd voor een nieuwe visie op tijd! In dit boek laat Oliver Burkeman zien hoe je een betekenisvol leven leeft waarin je de eindigheid omarmt.

6. De kaasfabriek – Simone van der Vlugt (2021)
Genre: Historische roman
Lydia rouwt om de dood van haar ouders, die kort na elkaar zijn overleden. Ze heeft hun huis in Amsterdam en buitenhuis in Purmerend geërfd. Ondanks het verlies zit ze vol ideeën voor de toekomst en voor het uitvoeren van haar vaders plannen: een moderne kaasfabriek beginnen, op stoomkracht en met een hoge productie. Maar als vrouw alleen mag ze geen onderneming starten: ze moet samenwerken met een moderne boer uit de omgeving, Huib Minnes. Samen bouwen ze de grootste kaasfabriek van Noord-Holland. Het succes komt met een prijs: haar dochter vlucht naar Antwerpen en de Eerste Wereldoorlog breekt uit.

7. De burn-out – Sophie Kinsella (2023)
Genre: Feelgood roman
Sasha is tegen een muur gelopen. De wanhoop nabij besluit ze naar het resort aan de Engelse kust te gaan waar ze als kind graag kwam. Ze volgt een streng programma in de hoop dat boerenkoolsmoothies, yoga en stilte haar er weer bovenop zullen helpen. Maar het is laagseizoen, het hotel is vervallen en ze moet het strand met iemand anders delen: een chagrijnige, gestreste jongeman die Finn heet. Hoe kan ze één worden met de natuur als hij op een rots zit en haar in de gaten houdt? Wanneer er geheimzinnige berichten, schijnbaar gericht aan Sasha en Finn, op het strand worden achtergelaten, moeten ze wel met elkaar praten.

8. De Rachel-affaire – Caroline O’Donoghue (2023)
Genre: Literaire roman
Rachel werkt als student in een boekwinkel, waar ze James ontmoet. Het is vriendschap op het eerste gezicht. James nodigt haar uit zijn huisgenoot te worden, en er ontstaat een vriendschap die de loop van hun leven voor altijd verandert. Samen maken ze de straten van Cork onveilig en proberen ze een onconventioneel leven te leiden. Maar in no time zijn ze blut. Als Rachel verliefd wordt op haar getrouwde professor, dr. Fred Byrne, helpt James haar een lezing te organiseren in hun plaatselijke boekwinkel opdat ze daar Fred kan ontmoeten en hem kan verleiden. Fred heeft daar echter andere ideeën over. Zo begint een reeks geheimen en compromissen die het lot van James, Rachel, Fred en Freds glamoureuze maar ook burgerlijke vrouw met elkaar verweven.

9. De onbedoelden – Cobi van Baars (2023)
Genre: Literaire roman, adoptie
Het katholieke Limburg, de jaren zestig. Een jonge vrouw bevalt van een tweeling. Ze is ongetrouwd en moet van haar ouders haar dochters afstaan. De tweeling Aaf en Annemieke wordt daarna van elkaar gescheiden. De meisjes groeien op in twee verschillende gezinnen, onwetend van elkaar. Pas op de drempel naar volwassenheid wordt het geheim ontmanteld en begint hun zoektocht. Eerst naar elkaar, dan naar het gemiste verleden.

10. Het koopinfuus – Chantal Schinkels (2023)
Genre: Managementboek
Online winkelen is als gokken in een casino; alles is erop gericht om je door te laten spelen. Uit onderzoek blijkt dat 97 procent van de meest gebruikte webshops een vorm van misleiding bevat. Niet alleen de bekende big tech-bedrijven zoals Google en Amazon maken zich hier schuldig aan, ook in Nederland worden we op grote schaal aan het koopinfuus gelegd. Chantal Schinkels onderzoekt welke grenzen we precies over gaan en laat zien waarom (zelf)regulering hard nodig is. Daarbij biedt ze bedrijven die wél verantwoord willen gaan werken een blauwdruk en geeft ze een aanzet tot een nieuwe, ethische werkwijze voor de hele sector.