Selecteer een pagina

De vijf boeken die ik deze keer tip zijn geschreven door vrouwen. Toeval, of niet? Het zijn krachtige verhalen over mensen die van het gebaande pad treden, soms vrijwillig en soms blijkt het de enige manier om te overleven. Over familie, geheimen en de zoektocht naar een betekenisvol bestaan.

De bijenhouder van Aleppo – Christy Lefteri (2019)
Genre: Literaire roman
Bijenhouder Nuri en zijn vrouw Afra hebben in Aleppo alles verloren wat hun lief is. Op hun reis door een gebroken wereld worden ze niet alleen geconfronteerd met de schokkende realiteit van het vluchtelingenbestaan, maar ook met een onuitsprekelijk verdriet: het verlies van hun zoon Sami. Het enige wat hen op de been houdt is het vooruitzicht op de hereniging met Nuri’s neef die in Groot-Brittannië opnieuw is begonnen met het houden van bijen.
De schrijfster heeft twee zomers in een opvangcentrum voor vluchtelingen in Athene gewerkt. Wat ze daar heeft gezien, gehoord en gevoeld is naast heftig verlies ook het terugvinden van liefde en licht. Haar ervaringen zijn losjes verwerkt in dit boek.

De mannen van Maria – Anneloes Timmerije (2019)
Genre: Historische roman
Maria van Aelst wordt als jong meisje door haar ouders naar Batavia gestuurd voor de volksplanting: er zijn dringend nette Hollandse meisjes nodig om kinderen te baren. Ze wordt uitgehuwelijkt, maar anderhalf jaar later is ze al weduwe. In Batavia valt ze op door wie ze is en wat ze doet. Ook bij Antonio van Diemen, de latere gouverneur-generaal van Oost-Indië. Maria, pas tweeëntwintig jaar, heeft dan net haar tweede man begraven. En ze is rijk. Want in plaats van te zuchten onder de natte hitte, start ze een vruchtbare handel in diamanten. Ze gaat dwars tegen alle verboden in en laat haar leven niet bepalen door een man of het wachten op een kind.

Het dilemma – B.A. Paris (2020)
Genre: Familieroman, thriller
Hoe ver zou jij gaan om je geliefde nog een paar zorgeloze, gelukkige uren te laten beleven? Livia geeft een groot feest ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag. Ze droomt er al van sinds haar bescheiden bruiloft, lang geleden. Iedereen die ze liefheeft zal op het feest aanwezig zijn, behalve dochter Marnie, die in het buitenland studeert. Stiekem is Livia opgelucht dat Marnie niet kan komen. Ze moet haar echtgenoot Adam iets vertellen over hun dochter, een geheim dat ze heeft ontdekt, maar ze wacht totdat het feest voorbij is zodat hun geluk niet wordt verstoord. Adam wil dat alles perfect is voor Livia en heeft vliegtickets voor Marnie gekocht, zodat ze als verrassing aanwezig kan zijn. Op de dag van het feest krijgt hij vreselijk nieuws. Hij moet het eigenlijk aan Livia vertellen, want hoe kan het feest nu doorgaan? Maar Livia ziet er zo gelukkig uit en de gasten kunnen er ieder moment zijn…

Open zee – Catherine Poulain (2017)
Genre: Literaire roman
De 19-jarige Lili arriveert met een kleine legertas op het eiland Kodiak, klaar om te gaan vissen in Alaska. Al is de vraag of je daar ooit klaar voor kunt zijn? In Kodiak is niemand klaar. De vissers zijn stuk voor stuk eenzame mannen zonder thuis, alcoholverslaafde dropouts en oorlogsveteranen die hun verleden ontvluchten. Lili leeft voornamelijk op popcorn, slaapt in oude afgedankte auto’s en probeert werk te vinden op een van de schepen. Met haar totale gebrek aan ervaring, haar kleine, tengere postuur en zachte fluisterstem lijkt ze niet bepaald geschikt voor het zware leven op een vissersboot. Maar volhardend als ze is, mag ze op een dag toch mee om kabeljauw te vangen. Als vrouw moet ze bewijzen minstens zo goed te zijn als de anderen, en liefst nog beter. En dat doet ze. Na een tijdje willen bijna alle vissers met haar trouwen. Maar ze wil vooral blijven rondzwerven. Buiten zijn. En vissen.

Voor mij – Jojo Moyes (2019)
Genre: Roman, feelgood
Louisa Clark is terug! Na “Voor jou” en “Een leven na jou” gaat haar verhaal verder in New York. Het valt niet mee om te werken voor de veeleisende, steenrijke familie Gopnik en ondertussen haar prille relatie met brandweerman Sam voort te zetten. Er is nauwelijks tijd om haar vriend en familie in Engeland te missen want ze gaat van het ene high society evenement naar het volgende. Het geld en de luxe ten spijt blijkt het leven bij de Gopniks niet bepaald een sprookje. Gelukkig heeft Lou haar gestreepte maillot nog 😉