Selecteer een pagina

Tijdens het samenstellen van mijn lijstje met favoriete boeken van het afgelopen kwartaal, springen er vijf titels uit. Grappig genoeg ook vijf verschillende genres: autobiografisch, literaire roman, feelgood, literaire thriller en psychologie. In deze volgorde staan mijn vijf tips vermeld. Ik wens je veel leesplezier!

Dagboek van een boekverkoper – Shaun Bythell
Wat is er leuker dan boeken lezen? Boeken kopen natuurlijk! Shaun Bythell is de eigenaar van de grootste tweedehands boekwinkel in Wigtown, Schotland en deelt een jaar uit zijn leven in dagboekvorm. De nadruk ligt op omschrijvingen van (vaste) klanten, ludieke acties die zijn persooneelsleden verzinnen en werkzaamheden in en om de winkel. Shaun heeft moeite om het hoofd boven water te houden door de concurrentie van internet en e-readers en steekt zijn frustraties niet onder stoelen of banken. Het is een autobiografisch boek en je kunt de winkel volgen via Facebook.

De kleur van haar hart – Barbara Mutch
Cathleen Harrington verlaat in 1919 haar thuis in Ierland om naar de droge vlakten in Zuid-Afrika te reizen en te trouwen met een man van wie zij niet houdt. Afgezonderd en vervreemd vindt ze troost in haar dagboek en in de sterke band met Ada, het dochtertje van haar zwarte dienstmeisje. Cathleen leert Ada lezen en schrijven en geeft haar zelfs pianoles. Het zelfvertrouwen van Ada groeit. Wanneer zij in opspraak raakt omdat ze een kind verwacht van een blanke, moet ze vluchten. Maar Cathleen gaat – de opgelegde strenge wetten van de apartheid negerend – naar Ada op zoek om haar te vragen terug naar huis te komen.

Het theehuis op Mulberry Street – Sharon Owens
Het theehuis van Penny en Daniel  staat bekend om de gezellige sfeer en de fantastische kersentaart, maar net als haar eigenaars, is het enigszins aan slijtage onderhevig. Als het aan Penny ligt renoveren ze de boel en werken ze aan hun relatie, maar het komt niet aan bij Daniel. Ze stort zich dan maar volop in het werk en de contacten met de vaste gasten. Zoals Sadie, die stiekem langskomt voor thee met gebak om te ontsnappen aan haar dieet en haar man. De jonge kunstenares Brenda, die geen cent te makken heeft en bijna dagelijks in het theehuis neerstrijkt om lange brieven, en Clare die na twintig jaar terug is gekeerd vanuit New York, op zoek naar haar verloren liefde.

De zoon – Jo Nesbo
Sonny is de ideale gevangene. Hij vergeeft de zonden van zijn celgenoten en neemt de straf op zich van hen die ongestraft willen blijven. Zo vergaart hij zijn rust, informatie en een paar zakjes heroïne. Tot hij op een dag tijdens een biecht de ware toedracht van zijn vaders dood te horen krijgt. De toegewijde inspecteur Simon Kefas werkt al jaren voor de politie van Oslo. Zijn voormalige partner, Sonny’s vader, pleegde zelfmoord toen diens corruptiepraktijken aan het licht kwamen. Simon heeft zich nooit neergelegd bij de dood van zijn vriend, en als Sonny bij hem komt met nieuwe informatie besluiten de twee mannen hun vader en vriend te wreken.

Wie (niet) reist is gek – Ap Dijksterhuis
Wie (niet) reist is gek is één grote lofzang op het reizen door psycholoog en hartstochtelijk reiziger Ap Dijksterhuis. Als geen ander weet hij welke immense effecten het reizen heeft op onze gesteldheid. Het is een manier om ons brein soepel te houden, het reikt ons inspiratie en creativiteit aan en maakt ons gelukkiger. Volgens Dijksterhuis zijn de voordelen van reizen onbegrensd en dat bewijst hij met eigen reisherinneringen. Hilarische, maar ook penibele reiservaringen verbindt hij aan verrassende psychologische inzichten. Ook als je geen reiziger bent dan begrijp je na het lezen van dit boek beter waarom je graag thuisblijft.