Selecteer een pagina

Vijf leestips om de lente goed mee te beginnen: deze romans spelen zich af in de bergen, in de stad en rondom huis. Verhalen die je meenemen in herinneringen waardoor je de waan van de dag even vergeet.


De acht bergen – Paolo Cognetti (2017)
Genre: Literaire roman
Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer er tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens, en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Het huis met de kersenbloesem – Sun-mi Hwang (2020)
Genre: Psychologie, literaire roman
Dae-su Kang groeit op als wees. Tegen het einde van zijn leven keert hij terug naar zijn geboortestad als eigenaar van een succesvol bedrijf. Alles is veranderd, maar het inmiddels vervallen huis van zijn jeugd staat er nog. Hij had de grond ooit gekocht en een groot hek om het perceel heen gezet. Maar niemand trekt zich daar iets van aan: de plek wordt door verschillende bewoners gebruikt om te spelen, kippen te houden en groenten te verbouwen. Kang leert ondanks zijn hoge leeftijd een wijze les. Want wat heb je aan bezit als je er nooit van geniet?

Mijn lief op Coney Island – Billy O’Callaghan (2019)
Genre: Literaire fictie, roman
Op een koude winterdag ontmoeten Caitlin en Michael elkaar op Coney Island, zoals ze al een kwarteeuw eens per maand doen. Deze plek in New York is hun geheime toevluchtsoord, de ontmoetingsplek voor hun rendez-vous. Nu, midden in een sneeuwstorm, voelt dit verlaten en vervallen recreatieoord als het einde van de wereld. Vandaag bevinden hun levens zich op een kantelpunt. De echtgenote van Michael heeft kanker en de man van Caitlin heeft net een promotie gekregen. Na bijna vijfentwintig jaar heimelijk te hebben doorgebracht staan beiden op het punt de beslissing van hun leven te nemen.

Moederkruid – Carry Slee (2004)
Genre: Autobiografische roman
Als de kleermakerij van de vader van twee zusjes failliet gaat, verhuist het gezin naar een andere buurt. Volgens hun moeder is deze nieuwe omgeving beneden hun stand, daarom mogen de zusjes met niemand omgaan. De relatie tussen de ouders van de meisjes wordt ook steeds slechter, totdat de ruzies en het gebrek aan contact bijna te veel worden. Carry Slee werd beroemd door haar veelvuldig bekroonde kinderboeken. Dit is haar eerste roman voor volwassenen. Vanuit het perspectief van het kind schrijft ze over opgroeien in onveiligheid.

Uit het leven van een hond – Sander Kollaard (2019)
Genre: Literaire roman
Een zaterdag uit het leven van Henk van Doorn, 56 jaar, alleenstaand en werkzaam als IC-verpleegkundige. Hij wordt wakker, ontbijt, laat de hond uit, doet boodschappen. Het wordt allesbehalve een doodgewone zaterdag als Henks hond ziek blijkt. Het dier zal sterven, niet vandaag of morgen, maar binnen afzienbare tijd. Dat gegeven gaat als een sleepnet over de bodem van de dag en haalt de gebruikelijke gedachten boven: dat de tijd maar één richting kent; dat we zo kwetsbaar zijn; dat we zo eenzaam zijn, hoeveel liefde we ook vinden