Selecteer een pagina

Dit keer tip ik een aantal boeken waarin de ontwikkeling van de hoofdpersoon centraal staat. Welke keuzes maak je en hoe weet je welke beslissing de juiste is? Hoe ga je om met situaties waar je geen controle over lijkt te hebben? Ben je alleen verantwoordelijk voor jezelf of ook voor de mensen om je heen?

Familieopstelling – Kluun (2020)
Genre: Roman
Terwijl Stijn van Diepen nog altijd van feest naar feest strompelt, wordt zijn moeder met alzheimer in een verzorgingstehuis opgenomen, dreigt zijn beste vriend Frenk hem te laten vallen en moet hij de 21e verjaardag van zijn dochter Luna organiseren. Een crisis lijkt onvermijdelijk. Waarom is zijn leven zo’n puinhoop? Het is tijd om eens grondig in de spiegel te kijken. In deze zoektocht naar zichzelf keert Stijn terug naar zijn jeugd in Breda en Tilburg, stuit hij op een aangrijpende familiegeschiedenis en belandt uiteindelijk op het Ierse platteland in een ultieme poging antwoorden te vinden op zijn vragen.

Glazen stolp – Sylvia Plath (1966)
Genre: Literaire roman, psychologische roman
Wanneer Esther Greenwood na haar studie stage gaat lopen bij een populair vrouwentijdschrift in New York, wordt ze voor het eerst met de wereld buiten de schoolbanken geconfronteerd. Ze hoopt op een vervolg van haar academische carrière, maar wordt afgewezen en trekt weer bij haar moeder in. Daar verzinkt ze, op zoek naar haar identiteit, steeds verder in een depressie, totdat opname in een psychiatrische kliniek de enige uitweg lijkt. De titel van het boek verwijst naar de metafoor die de schrijfster gebruikt om haar gevoelens uit te drukken, het is alsof ze onder een glazen stolp leeft.

Laura H. – Thomas Rueb (2018)
Genre: Biografie, waargebeurd
In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’ oftewel Zoetermeer. Ze wil terug naar Nederland – waar haar vader wacht, die een reddingsactie heeft opgezet. Op Schiphol wordt Laura gearresteerd, ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. En waar is Ibrahim, de knappe jihadist voor wie ze alles opgaf? Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland. Thomas Rueb volgde Laura’s spoor tot in Irak. Hij recon­strueerde haar bekering, ijzingwekkende leven in het kalifaat en haar terugkeer. Dit is het verhaal van een meisje dat haar geluk zocht in een nachtmerrie.

Het zoutpad – Raynor Winn (2020)
Genre: Biografie, waargebeurd
Raynor Winn en haar man Moth zijn al meer dan dertig jaar samen. Hun oude boerderij in Wales hebben ze in de loop der tijd steen voor steen opgeknapt en omgebouwd tot een goedlopende B&B. Dan raken ze binnen een paar dagen alles kwijt: ze verliezen hun huis door een speculatieschandaal en ze krijgen te horen dat Moth een ernstige ziekte heeft. Ze hebben niets meer over en nog maar weinig tijd. Met de moed der wanhoop nemen ze een impulsief besluit: ze gaan het eeuwenoude South West Coast Path lopen, weg van alles en iedereen. Met twee rugzakken, een kleine tent en een lege portemonnee beginnen ze hun wandeltocht van duizend kilometer langs de zuidkust van Engeland.