Selecteer een pagina

Komt het door het stralende weer? Was het weekje op de Canarische Eilanden doorslaggevend? Waarom het lezen zo lekker gaat weet ik niet precies, wat ik wel weet is dat ik de afgelopen maanden flink wat boeken heb gelezen. Het mooie is dat ik nu goed op schema lig met de GoodReads Challenge: 56% van mijn doel is bereikt. Dat betekent dat ik nog een half jaar de tijd heb om de resterende 44% te lezen, oftewel 22 boeken. Dat gaat vast lukken. Ben je nog op zoek naar een goed boek voor de zomer dan heb ik vijf tips voor je. Veel leesplezier!

Normale mensen – Sally Rooney (2019)
Genre: Literaire roman
Je kunt er niet omheen, de hit van Sally Rooney. Ik aarzel om het boek te gaan lezen: het is me al vaker overkomen dat een boek waar “iedereen” het over heeft tegenvalt. Omdat ik het niet begrijp of omdat smaken nou eenmaal verschillen. Dit boek neemt me mee naar mijn studententijd en naar de onzekerheid die je kunt voelen als je hopeloos verliefd bent. Het verhaal gaat over Marianne en Connell die opgroeien in Ierland. Ze ontmoeten elkaar alleen wanneer de moeder van Connell het huis van Marianne schoonmaakt. Als ze beiden naar het Trinity College in Dublin gaan, blijkt dat zich door de jaren heen een diepe band heeft gevormd. Die band zal echter flink getest worden.

De huizenruil – Rebecca Fleet (2019)
Genre: Psychologische thriller
Als Caroline en Francis een aanbod krijgen om voor een week van huis te ruilen – van hun stadsappartement naar een groot herenhuis in een groene, chique Londense buitenwijk – hoeven ze geen twee keer na te denken. Ze willen maar wat graag even ontsnappen aan hun huis, hun drukke jonge zoontje en de spanningen in hun huwelijk.
Terwijl ze hun relatie proberen te redden toont de buurvrouw wel erg veel interesse in hun activiteiten. Ook ontdekt Caroline steeds meer opmerkelijke zaken in het huis: aanwijzingen dat iemand haar goed kent. De bloemen in de badkamer, haar lievelingsmuziek. Het lijkt erop dat degene met wie ze hebben geruild veel van haar weet, en misschien zelfs de geheimen kent die ze zo wanhopig probeert te vergeten.

Rinkeldekink – Martine Bijl (2018)
Genres: Ziekte & gezondheid, autobiografisch, waargebeurd
“Heel Holland zakt”. Zo beschrijft Martine hoe het voelt wanneer ze door ambulancebroeders uit huis getakeld wordt na een hersenbloeding. Ze is er ernstig aan toe en toch blijft ze grapjes maken. Een langdurig herstel in het revalidatiecentrum volgt en ze moet vrijwel alles opnieuw leren. Een boek over partners en therapeuten, over de valklas en de ergotherapie, over angsten en wanen, over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen. Een boek om bij te huilen en te lachen.

De verloren kinderen – Diney Costeloe (2018)
Genre: Literaire roman
Rita en Rosie Stevens zijn pas negen en vijf jaar oud als hun moeder Mavis, een oorlogsweduwe, zwanger raakt van de gewelddadige Jimmy Randall. Hij stelt haar voor de keuze: als zij wil trouwen om hun zoon te erkennen moet ze haar dochters opgeven.
Mavis tekent de papieren van het weeshuis waar Jimmy de kinderen naartoe wil sturen zonder te beseffen dat ze daarmee al haar ouderlijke rechten overdraagt. Als het weeshuis een groep kinderen naar Australië stuurt “om daar een nieuw leven op te bouwen”, maken Rita en Rosie deel uit van die groep – en er is niets wat Mavis daar nog aan kan doen. Dit boek is gebaseerd op het historische gegeven van duizenden naar Australië geëxporteerde wezen en ongewenste kinderen na de Tweede Wereldoorlog.

De andere vrouw – Michael Robotham (2018)
Genre: Thrillers & spanning
Joe O’Loughlin krijgt een telefoontje: zijn vader ligt met zwaar hersenletsel in het ziekenhuis. Als hij zich naar het ziekenhuis haast, ziet hij niet zoals hij had verwacht zijn moeder naast het bed van zijn vader zitten, maar een voor hem totaal onbekende vrouw: Olivia. Olivia stelt zich voor als Williams vrouw. Joe is totaal verbijsterd. Wie is deze vrouw? Spreekt zij de waarheid of liegt ze alles bij elkaar? Aan zijn vader kan hij het niet vragen en zijn moeder zwijgt in alle talen. Joe gaat op onderzoek uit. Wie heeft zijn vader het ziekenhuis in geslagen en waarom? Als Joe in het voor hem onbekende deel van het leven van zijn vader duikt, komen er alleen maar vragen naar boven en elk antwoord op een vraag zorgt weer voor een nieuw raadsel.