Selecteer een pagina

Met het oog op de kerstvakantie heb ik een lange lijst met leestips voor je. Het zijn maar liefst tien boeken in verschillende genres. Hopelijk zit er iets voor je tussen! Heb je een boek uit deze lijst gelezen of wil je zelf een tip delen? Laat gerust een reactie achter 🙂

Bestemd voor mij – Chantal van Gastel (2018)
Genre: Feelgood, romantiek
De feestdagen staan voor de deur en Jessica kijkt uit naar een lang weekend met haar beste vriendinnen. Al jarenlang delen ze alles met elkaar, maar er is een nadeel: ze zien elkaar veel te weinig. Daarom besluiten ze bij elkaar te komen in het familiehuis waar Jessica vroeger al haar vakanties doorbracht. Bij aankomst wachten hen echter de nodige verrassingen. De meiden zijn niet de enige gasten in het vakantiehuis. Herinneringen komen tot leven, waaronder ook die aan een oude liefde, die Jessica liever wil vergeten. Maar dát laat het huis niet toe.

De ware – John Marrs (2019)
Genre: Thriller
Het bedrijf Match Your DNA kondigt aan het gen te hebben gevonden dat ons verbindt met onze zielsverwant. Een eenvoudige DNA-test is genoeg om jouw perfecte partner te vinden. In dit boek volg je vijf verhaallijnen van mensen die aan elkaar gematcht zijn op basis van hun DNA. Het concept van daten en romantiek blijkt totaal veranderd want de DNA-match leidt naast verliefdheid ook tot verbroken relaties en wantrouwen. Niet iedereen zal nog lang en gelukkig leven. Zelfs zielsverwanten hebben geheimen, en sommige zijn schokkender dan je denkt…

De wetten van de tango – Marleen de Vries (2008)
Genre: Autobiografie, waargebeurd
In een gelegenheid in Berlijn waar de tango wordt gedanst, ontmoet Marleen, een jonge neerlandica, de Argentijnse Mauricio. Ze vallen als een blok voor elkaar. Dat Mauricio getrouwd is doet geen afbreuk aan hun verliefdheid. Marleen vertrekt naar Buenos Aires en later naar New York, om met hem samen te zijn. De wetten van de tango blijken ook voor het leven op te gaan: de man leidt, de vrouw volgt. Na enkele jaren van wederzijds onbegrip en afwisselend hoop en wanhoop beseft Marleen dat haar liefde op niets zal uitlopen en verbreekt ze de relatie. Met die breuk begint deze roman; de rest van deze interculturele liefdesgeschiedenis wordt in retrospectief verteld. Tussendoor krijgt de lezer inkijkjes in het dagelijks leven in Berlijn en Argentinie, het Argentijnse machismo en de tangocultuur.

Dertig dates cadeau – Noor Spanjer (2017)
Genre: Romantiek, waargebeurd
Noor gelooft niet in ware liefde – of in ieder geval niet in het romantische ideaalbeeld van één uitverkorene die een leven lang meegaat. Als ze vlak voor haar dertigste weer single wordt, besluit ze haar liefdesleven in eigen hand te nemen: voor haar verjaardag vraagt ze geen cadeaus maar dates. Dit boek is het verslag van deze cadeautjes en de ervaringen die eruit volgen. Daarbij rijzen de nodige vragen. Waarom moet je bijvoorbeeld niet te veel weten van een date en wat is er mis met daten op een dinsdag? Maar ook: hoe erg is het eigenlijk om alleen te zijn? Waarom ziet de omgeving vrouwen het liefst zo snel mogelijk aan de man raken, en hoe lang kun je single-zijn zelf leuk blijven vinden als iedereen om je heen blijkt te kiezen voor een traditionele relatie?

Gouden kooi – Camilla Läckberg (2019)
Genre: Psychologische thriller
Voor de buitenwereld lijkt het of Faye alles heeft: een perfecte man, een geliefde dochter en een luxe appartement in de meest chique wijk van Stockholm. Maar duistere herinneringen uit haar jeugd in Fjällbacka achtervolgen haar en ze voelt zich steeds meer gevangen in een gouden kooi. Ooit was ze een sterke vrouw met ambities maar voor Jack heeft ze alles opgegeven. Als hij haar verlaat voor een andere vrouw, stort haar wereld in. Faye blijft me lege handen achter. Eerst is ze radeloos, dan besluit ze zich niet zomaar gewonnen te geven en beraamt ze een meedogenloos wraakplan.

In steen begraven – Jenni Mills (2007)
Genre: Literaire roman, detective
Dit verhaal gaat over Kit Parry die na jaren terugkeert naar Bath, de stad waar ze opgroeide. Als mijnbouwkundig ingenieur is ze ingehuurd om te adviseren over het opvullen van ondergrondse steengroeven, zodat instorting van een complete woonwijk kan worden voorkomen. Ze stuit in de mijnen op iets dat wel een eens van onschatbare archeologische waarde zou kunnen zijn; een ontdekking die tevens het einde van haar carrière kan betekenen. In het boek worden de zoektocht naar archeologische schatten, het weerzien met jeugdliefde Gary en de harde mannenwereld van de mijnen afgewisseld met flashbacks naar haar jeugd.

Juf met staarten – Eefje Pleij (2011)
Genre: Biografie, waargebeurd
Afkomstig uit het Gooi krijgt pas afgestudeerde onderwijzeres Eefje haar eerste baan op een echte zwarte school in Bos en Lommer, een wijk in Amsterdam-West. Juf Eefje laat zich niet ontmoedigen en begint blijmoedig en opgewekt aan haar nieuwe baan. Onopgesmukt en bij tijd en wijle op ontroerende wijze doet zij verslag van de dagelijkse gang van zaken op haar school en biedt inzicht in de problemen waar steeds meer juffen en meesters in de grotere steden mee geconfronteerd worden: leerlingen die door achtergrond, opvoeding en straatleven verder van hen afstaan dan ooit en tegelijk deelt ze de universele wensen en dromen van kinderen.

Lampje – Annet Schaap (2017)
Genre: Jeugdboek, emoties
Dit is een boek over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het zwarte huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat. Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

Nooit meer te druk – Tony Crabbe (2016)
Genre: Persoonlijke ontwikkeling
Tony Crabbe schetst aan de hand van vele onderzoeken, die hij slechts kort aanhaalt ter inleiding, waarom we ‘te druk’ zijn en wat daarvan het effect is. Elk hoofdstuk bevat een samenvatting, praktische tips en vragen om zelf te beantwoorden over hoe je met tijd omgaat. Wat Marie Kondo doet voor je huis, doet Tony Crabbe voor je hoofd en je agenda. En zoals hij zelf grapt: dit boek moet je juist lezen wanneer je daar eigenlijk geen tijd voor hebt.

Taal voor de leuk – Paulien Cornelisse (2018)
Genre: Sociale psychologie, taalwetenschap
Paulien Cornelisse is een groot liefhebber van de Nederlandse taal. ‘Je ergeren? Dat doe je maar in je vrije tijd,’ zegt Paulien, om vervolgens als een detective op zoek te gaan naar taalvernieuwingen, miscommunicaties en bizarre gesprekswendingen. In dit boek deelt ze haar nieuwste fascinaties. Waarom zegt de conducteur in de trein ‘UhLelystad’ in plaats van gewoon ‘Lelystad’? Kun je beter ‘ARG’ whatsappen of ‘ARGH’? Wat zijn dwangclichés? Auto-irritaties? En wat is woordaanelkaarplakkisme?