Selecteer een pagina

“Dit is het opzienbarende verhaal van een man die vanuit de theesalon van zijn moeder een opleiding begint die in honderd jaar één miljoen Nederlanders – bijna allemaal meisjes – aan een diploma zal helpen.” Zo begint het boek over het ontstaan van secretaresseopleiding Schoevers. We volgen in dit boek de levensloop van Adriaan Schoevers. Hij wordt omschreven als ‘de man die vier vrouwen verslijt en zijn kinderen niet wil zien noch enige kansen biedt’.

Het boek is een aanrader als je affiniteit hebt met het beroep van de secretaresse, met ondernemerschap en met dappere dames. Of als je, net zoals ik, het een feest vond om je typdiploma te halen. Weet je wat Anita Witzier, Annie M.G. Schmidt, Hanneke Groenteman en Patty Brard met elkaar gemeen hebben? Zij volgden allemaal een opleiding bij Schoevers.

Dit boek gaat over de kracht van de vrouw en de bloei van het feminisme. Op een positieve manier, je kunt je vandaag de dag toch niet meer voorstellen dat ‘de aanwezigheid van vrouwen op de werkvloer tegennatuurlijk is vanwege de hersenactiviteit die deze arbeid vergt’? Wat ik me wel kan voorstellen is dat de Radetzkymars behulpzaam was als je blind leerde typen bij Schoevers.

“De nieuwe generatie secretaresses is opgegroeid met Sex and the City in plaats van Dallas en leest Linda in plaats van de Libelle. Ze zijn niet meer de kantoorslavinnen van weleer, die na een kik van hun baas wegracen om koffie te halen. Secretaresses anno nu zijn veel gelijkwaardiger aan hun baas en moeten zelfstandig kunnen werken. Directeuren willen niet alleen iemand die de secretariële zaken regelt, maar ook iemand met wie ze kunnen sparren, iemand die fungeert als klankbord. ”

 

Titel: De meisjes van Schoevers
Auteurs: Peter de Waard en Petra van den Brink
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar van uitgave: 2013
ISBN: 9789400401679


Afbeelding: Lane Pearman via Flickr