Selecteer een pagina

Jurgen de Beijer wordt op 6-jarige leeftijd geconfronteerd met prostaatkanker. Hij krijgt te horen dat hij maar kort te leven heeft. Het loopt totaal anders: Jurgen is op dit moment 46 jaar, heeft een vriendin en twee kinderen, maar had volgens de gangbare medische ervaring al lang dood moeten zijn. Wat doet dit met je? Hoe is het om in je reservetijd te leven?

Met dank aan de tip van collega Joost heb ik het boek van Jurgen gelezen. Eerlijk gezegd zag ik er ‘n beetje tegen op. Een kind met kanker, dat is vast een heftig boek. En ja, heftig is het zeker. Maar tegelijkertijd geeft het boek hoop. Jurgen is ontzettend eerlijk over hoe het is om ziek te zijn, heel erg ziek. Hoe eenzaam het voelt als jij degene bent waar ze al die naalden in prikken en als jij degene bent die je ouders zo verdrietig en wanhopig maakt. Ik vind het erg knap dat hij over zijn ziekte en herstel schrijft zonder in clichés te vervallen. Hij weet situaties waarin humor, kwetsbaarheid en vechtlust zijn enige wapens zijn heel treffend te omschrijven. Als je in de zorg werkt is het zeker een aanrader, het boek geeft een waarheidsgetrouw kijkje in het leven van iemand in een ziekenhuis.

Een fragment:

“Bij de survival of the fittest bleek het uiteindelijk helemaal niet te gaan om wie er fysiek het sterkste is, maar om wie het beste in staat is zich aan te passen aan een veranderende situatie. En als er iets was wat ik vanaf mijn zesde had geleerd, was het wel het inzetten van mijn wendbaarheid om veranderingen te ondergaan. Ik had mij voortdurend aangepast in mijn wil te overleven en om uiteindelijk mee te mogen draaien in de maatschappij. 

Nooit was ik slaapwandelend door mijn leven heen gelopen. Alles had ik intens meegemaakt. Het was de andere kant van dezelfde medaille. En ik besefte dat het tijd werd dat ik die medaille meer zou gaan belichten. Want hoe moeilijk het soms ook was, en hoe moeilijk het misschien allemaal nog zou kunnen worden, met al die levenservaringen had ik nog steeds door gemogen in dit leven. Alle shit van vroeger bood mij iedere dag weer de mogelijkheid te beseffen wat voor mij de essentie was van mijn leven: simpelweg de ervaring dat je mag leven en mag genieten van de momenten van geluk.”

Titel: Chemopuur
Auteur: Jurgen de Beijer
Uitgeverij: Spectrum
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789000344482


Afbeelding via Flickr