Selecteer een pagina

Als je onhandig bent dan zijn er, volgens dit boek, twee opties. Je probeert het te verbergen of je maakt er je handelsmerk van. Dat laatste heeft de Bredase animatie filmmaker Raimke van den Beemt – Groothuizen gedaan in het boek Ondernemend én onhandig. Volgens Raimke zijn er te weinig boeken over falen. Er zijn (meer dan) genoeg boeken over succesvol ondernemen. Blijkbaar is het delen van mislukkingen niet vanzelfsprekend terwijl je daar juist van kunt leren. Niemand is toch alleen maar succesvol?

Drie fragmentjes die voor mij een feest der herkenning zijn:

Nieuwe dingen proberen
“Als kind leek de tijd heel erg langzaam te gaan, herinner ik me. De zomervakanties waren eindeloos lang en ik verveelde me te pletter. Met een vleugje weemoed denk ik terug aan die tijd. De reden dat alles vroeger langzamer leek te gaan? Nieuwe indrukken.
Ik beleef er ontzettend veel plezier aan om in restaurants het gekste en onbekendst klinkende gerecht te bestellen. Soms is het een schot in de roos en soms een regelrecht drama. Maar het belangrijkste is dat zo’n nieuwe prikkel je bijblijft.” 

Te laat komen
“Zakelijk gezien (en stiekem ook privé) is een grote valkuil te laat komen. Niet dat ik me vaak verslaap, integendeel. Ik sta voor iedere afspraak ruim op tijd op en reserveer dubbele reistijd. Zeker gezien de files, mijn gebrek aan vertrouwen in het openbaar vervoer en de kans dat ik mijn bestemming niet kan vinden of gewoonweg verdwaal. Waarom ik dan toch vaak moeite heb met op tijd komen? Ik raak heel snel afgeleid. Als ik tijdens het ontbijten het nieuws check op mijn telefoon is de verleiding erg groot om ook even te checken wat er allemaal op Facebook is gebeurd toen ik lag te slapen. Of ik heb netjes de avond van tevoren mijn outfit klaargelegd, maar bedenk bij het opstaan dat die kleding toch niet past bij wat ik wil uitstralen die dag. En daar gaat het mis.” 

Altijd druk
“Lekker cliché, maar voor mij voelt ondernemen niet als werken. Ik doe wat ik leuk vind, waardoor het me enorm veel moeite kost om het los te laten. Er is namelijk altijd wat te doen! Ik heb het eigenlijk altijd druk. Niet omdat er zoveel opdrachten binnenkomen (al mag ik daar niet over klagen), maar als het dan een keer qua opdrachten rustig is, heb ik nog een hele waslijst aan eigen projecten die ik wil doen. Plus de website die zo nu en dan moet worden bijgewerkt, de administratie bijhouden, nieuwsbrieven versturen, blogberichten schrijven, sociale media, afspraken met collega-ondernemers, cursussen die ik wil volgen, evenementen, vakliteratuur en ga zo maar door. Er is altijd wat te doen.”

Het boek is een verzameling van herinneringen aan onhandige momenten en de lessen die Raimke daar uit gehaald heeft. Voor zichzelf maar ook heel bruikbaar voor andere ondernemende types. Ik voelde me vaak aangesproken tijdens het lezen, want hee… hoe groot is nu de kans dat er nog iemand begonnen is als onderneemster in Breda in een rode Nissan Micra van bouwjaar 1993? Dat schept meteen een band 😉 gelukkig ben ik nooit over mijn eigen voet gereden. Wel kreeg ik het voor elkaar om al rijdend bijna de voorruit te verliezen. Maar dat is een ander verhaal…

Titel: Ondernemend én onhandig
Auteur: Raimke van den Beemt – Groothuizen
Uitgeverij: De Schildpad en de Maan
Jaar van uitgave: 2016
ISBN: 9789081957267