Selecteer een pagina

Heb je wel eens stil gestaan bij je eigen voornaam? Weet je waarom je ouders deze naam gekozen hebben? Of was het niet de keuze van je ouders maar van je grootouders, de pastoor of de ambtenaar van de burgerlijke stand? Aan de hand van grappige anekdotes gaat Maarten van der Meer op zoek naar de betekenis en herkomst van namen. Van Dja’Micah tot Chantal en van Geertje tot Mercedes.

Uit het boek:
“Vroeger was de klank van een naam niet belangrijk. Je hoefde niet eens op zoek naar een naam, want de traditie schreef voor dat kinderen in een vaste volgorde werden vernoemd naar familieleden. Als je trouwde stonden de namen van je toekomstige kinderen al vast. Tegenwoordig kan en mag alles. Prachtig natuurlijk, maar keuzestress ligt op de loer. 

Het leuke is dat je aan iemands naam vaak zijn leeftijd kunt aflezen. Linda en Jeroen zijn rond de dertig en als je Fleur of Jesse heet zit je waarschijnlijk nog op school. Tegenwoordig krijgt de helft van de Nederlandse kinderen één voornaam. 30 procent krijgt er twee en 17 procent drie. De wet schrijft geen maximum voor, maar een extreem lange naam kan als ‘ongepast’ worden geweigerd.” 

Kinderen worden vernoemd naar liedjes uit de top 40, naar exotische plaatsen en naar gebeurtenissen die zich afspeelden rond de verwekking. Het boek is een speelse geschiedenisles en bevat tevens veel tips en verwijzingen voor als je meer onderzoek wilt doen naar namen. Neem zeker ook een kijkje op vernoeming.nl en check je eigen naam 🙂

Titel: Wie noemt zijn kind nou Chardonnay?
Auteur: Maarten van der Meer
Uitgeverij: Podium
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789057597015


Foto via Flickr