Selecteer een pagina

De titel verklapt het al: dit is deel 2 van een lijst met in totaal maar liefst 20 leestips. Voor de echte boekenwurm! Heb je de vorige tips gemist? Bekijk dan gelezen in 2022 (deel 1), of ga meteen verder met de volgende aanraders:

11. Middernachtbibliotheek – Matt Haig (2021)
Genre: Literaire roman, speculatieve fictie
Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een andere afslag: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. Dit boek is een betoverende en hartverwarmende roman die toont dat er altijd nog andere mogelijkheden zijn als je het somber inziet. Een ode aan het leven, ook als dat gebreken vertoont.

12. Zangvogels – Christy Lefteri (2021)
Genre: Literaire roman, migratie
Nisha is op Cyprus huishoudster bij Petra en haar dochtertje, terwijl ze haar eigen dochter in Sri Lanka probeert op te voeden via haar telefoon. Yiannis vangt als stroper illegaal kleine trekvogels op Cyprus, maar droomt stiekem van een leven samen met Nisha. Als Nisha op een dag spoorloos is verdwenen, gaan Petra en Yiannis naar haar op zoek. Tijdens hunzoektocht ontdekken ze de duistere kanten van het migrantenbestaan.

13. Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween – Franco Faggiani (2020)
Genre: Literaire roman, sport, waargebeurd
Shizo Kanakuri groeit aan het einde van de negentiende eeuw op in het zuiden van Japan. Daar staat hij bekend om zijn uitzonderlijke hardlooptalent. Na jarenlange intensieve training is hij uitverkoren om mee te doen aan de Zweedse Olympische Spelen van 1912. Maar tijdens die wedstrijd bezwijkt Shizo en hij kan de marathon niet uitlopen. Shizo is bang dat hij zijn ouders teleurgesteld heeft en durft na deze schande niet terug naar huis. Hij trekt zich terug in de bergen. Niemand weet waar hij gebleven is. Uiteindelijk wordt hij, inmiddels een oude man, ontdekt door een Zweedse journalist die zijn verhaal kent en onthult. Wat gebeurde er precies tijdens de marathon en waar is Shizo al die jaren geweest?

14. De vrouw na mij – Sarah Pekkanen (2018)
Genre: Thriller
Nellie kan niet praten over die avond die zo mooi begon maar eindigde met de politie. Bij Richard voelt Nellie zich nu veilig. Richard is lief, attent en beschermend. Haar vrienden en moeder vragen zich af of hij niet te mooi is om waar te zijn…
Vanessa woont bij haar tante. Iedere ochtend als ze wakker wordt, slaat de werkelijkheid weer in als een bom. Ze denkt aan Richard en aan haar vervangster. Wat doen ze nu? En wat zou haar tante doen als ze zou weten wat Vanessa heeft gedaan? Je denkt dat je weet wat er aan de hand is, maar wie vertelt de waarheid? Wie kun je vertrouwen?

15. Eigen welzijn eerst – Roxane van Iperen (2022)
Genre: Mens & maatschappij, politiek
Nederland heeft lang een zelfbeeld van openheid en verdraagzaamheid gehad. Dat beeld kwam voort uit het naoorlogse optimisme van de middenklasse, die geloofde in kansengelijkheid, ongeacht afkomst of achternaam, en het belang van goede publieke voorzieningen. Zo zou elke nieuwe generatie het beter krijgen dan de vorige.
Het geloof in vooruitgang is de afgelopen jaren afgebrokkeld en heeft onder invloed van de politiek plaatsgemaakt voor een sterke hang naar zelfbehoud, met extreme sentimenten tot gevolg. In dit boek laat Roxane van Iperen op prikkelende wijze zien hoe het zover heeft kunnen komen en wat je eigen rol is in dat proces.

16. De onderstroom – Benjamin Myers (2021)
Genre: Literaire roman, historische roman
Engeland, kort na de Tweede Wereldoorlog. De zestienjarige Robert Appleyard verlaat het mijnstadje waar hij woont, op zoek naar werk en avontuur. Als hij bij de oostkust aankomt, ontmoet hij Dulcie Piper. Dulcie is drie keer zo oud als hij en woont met haar herdershond Butler in een gammel huisje. Ze is een ongewone, zeer onafhankelijke en slimme dame, die houdt van drank, lekker eten en harde grappen. Robert werkt in de tuin en Dulcie kookt voor hem. Terwijl Robert voor het eerst proeft van gebakken kreeft en poëzie, ontstaat er een onverwachte vriendschap die hun levens voorgoed zal veranderen.

17. Vogeleiland – Marion Pauw (2021)
Genre: Literaire thriller
Waar is Marianne? Op haar vijftiende liep ze van huis weg om nooit meer iets van zich te laten horen. Jaren later kampt haar zusje Nicole nog steeds met het trauma van haar verdwijning. Ze besluit om alles achter zich te laten en naar Spanje te verhuizen. Maar ook daar kan ze niet aan het verleden ontsnappen. Een bijzondere verschijning doet de hoop dat haar zus nog leeft oplaaien en leidt haar naar het onbewoonde Vogeleiland. Verteld vanuit verschillende perspectieven, leer je als lezer het verhaal van Marianne kennen. Je wordt heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees, liefde en wreedheid, sympathie en antipathie. We houden van je. We missen je. Kom terug.

18. Liefde, als dat het is – Marijke Schermer (2019)
Genre: Literaire roman, familie
Sev en David ontmoeten elkaar in bed. Geen relatie, spreken ze af. Zij was er nooit erg goed in en hij is na een gelukkig huwelijk van twintig jaar verlaten en heeft geen idee meer wie hij is. Behalve hen volgen we Terri, Davids vertrokken echtgenote, hun kinderen en Terri’s nieuwe vriend. Een speurtocht naar wat het is en hoe het moet: samenzijn, een individu zijn in het collectief van het gezin, leven buiten het gebeitelde verband. Dit boek gaat over vele versies van de liefde: puberromantiek, vriendschap, lichamelijke lust, tot-de-dood-ons-scheidt en de intensiteit van het moment.

19. Vrouwen zonder genade – Camilla Läckberg (2019)
Genre: Misdaadroman, thriller
Ingrid heeft haar veelbelovende carrière als journalist opgegeven toen haar man hoofdredacteur werd bij een grote krant. Nu heeft ze ontdekt dat hij vreemdgaat. Birgitta, een basisschoollerares, slaat doktersafspraken over omdat haar man haar mishandelt. De Russische Victoria ontmoette haar Zweedse man online en emigreerde, maar hij is niet zo zorgzaam als hij leek. Ingrid, Birgitta en Victoria zijn totaal verschillend, maar hebben één ding gemeen: ze zitten vast in een desastreus huwelijk. Online spreken ze af ieder één echtgenoot te vermoorden, maar of dat plan een kans van slagen heeft…?

20. Dan ga ik nu maar eens lekker van mezelf zitten houden – Lianne Sanders (2021)
Genre: Persoonlijke ontwikkeling
Als ze haar vriend betrapt met een ander, voelt Lianne zich verloren en verlaten. Een leven alleen, hoe doe je dat? Al jaren knoopt ze relaties aan elkaar omdat ze zich bij een man veilig voelt. Maar nu viert paniek hoogtij. Nadat ze nachtenlang niet slaapt en haar gedachten haar knettergek maken, besluit ze dat het tijd is voor hulp. Op de bank van haar therapeut ontdekt ze dat ze licht moet schijnen op onverwerkte gebeurtenissen uit haar verleden. Wanneer ze de diepte induikt, leert ze wat jezelf accepteren daadwerkelijk betekent.

Veel leesplezier!

In dit bericht maak ik gebruik van affiliatelinks.