Zoals je misschien weet stel ik mezelf aan het begin van het jaar een doel, de laatste jaren is dat steeds om 50 boeken per jaar te lezen. Zeg maar één boek per week. Lezen is geen wedstrijd, voor mij is het een manier om te ontspannen en mijn creativiteit aan te wakkeren. Een voordeel van veel lezen is dat ik jou veel tips kan geven, dit jaar levert maar liefst twintig boekentips op! Om toch ‘n beetje te doseren verdeel ik ze in twee delen. Hier volgen de eerste tien leestips en valt jou ook iets op aan de auteurs? Toeval of niet, het zijn allemaal boeken geschreven door vrouwen. Veel leesplezier!
1. Daar waar de rivierkreeften zingen (ook: Het moerasmeisje) – Delia Owens (2021)
Genre: Literaire roman
Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich thuis in het water en beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya. Kan ze zich staande houden en vertrouwen op haar eigen wijsheid?
2. Aan de randen van de dag – Femke van der Laan (2022)
Genre: Biografie, waargebeurd
Femke en Eberhard ontmoeten elkaar tijdens het werk op zijn advocatenkantoor. Ze worden verliefd, trekken van huis naar huis door de stad, tot ze een vaste plek vinden. Ze trouwen en krijgen kinderen. Zij werkt als tekstschrijver, hij wordt minister en daarna burgemeester. Ze zien elkaar aan de randen van de dag. Femke schrijft openhartig en ontroerend over hun liefde en hun worsteling met de tijd. Een boek dat je laat lachen, dat ontroert en dat laat zien hoe het is om met een burgemeester getrouwd te zijn. Een unieke kijk achter de schermen in het huwelijk van iemand met een publieke topfunctie: niet eerder werd ‘het gezin van’ zo van binnenuit beschreven.
3. De onsterfelijken – Chloe Benjamin (2020)
Genre: Literaire roman
De broers en zussen Gold, woonachtig in New York in 1969, krijgen als kind hun sterfdatum te horen van een helderziende. De voorspelling heeft grote gevolgen voor hen in de vijftig jaar die volgen en alle vier proberen ze op eigen wijze het lot te bezweren: oogappel Simon vlucht naar de westkust, op zoek naar de liefde in San Francisco. De dromerige Klara wordt illusionist in Las Vegas, geobsedeerd door de grens tussen werkelijkheid en fantasie. Oudste zoon Daniel zoekt naar zekerheid als legerarts in de jaren na 9/11, hopend aan het lot te kunnen ontkomen. En de serieuze Varya probeert de grens tussen de wetenschap en onsterfelijkheid te ontrafelen.
4. Een vrouw in Havana – Susana Lopez Rubio (2017)
Genre: Literaire roman, historie
Patricio Rubio is een 87-jarige inwoner van Madrid die slechts nog leeft voor zijn herinneringen. Op een ochtend, op weg naar zijn kaartclub, ruikt hij ineens een parfum dat hij al jaren niet meer heeft geroken. De geur brengt hem terug naar het land waar hij zo lang heeft gewoond en in het bijzonder naar warenhuis El Encanto. Patricio denkt terug aan hoe hij in 1947 emigreerde naar Cuba en zichzelf met zijn vlotte babbel een baantje wist te bezorgen. Langzaam beklom hij de hiërarchische ladder, maar zijn carrière werd altijd overschaduwd door zijn persoonlijke leven – zijn grote liefde, Gloria, behoorde toe aan een andere man. En niet zomaar een man maar de machtigste maffiabaas van Cuba.
5. Hier zijn is niet de bedoeling – Lauranne van Grinsven (2022)
Genre: Literaire roman, familie
Als iemand vroeg waar Saar vandaan kwam, zei ze ‘Brabant’. Als iemand zei: ‘Dat hoor je niet,’ lichtte ze een beetje op. Ze forceerde haar zachte g tot een hardere variant. Ze zei nooit meer ‘ons mam’ maar ‘mijn moeder’. Afstand wilde ze, en van haar familie nog het meest. Door het overlijden van haar opa moet Saar terug naar haar geboortedorp. Het dorp waar verdriet in een borstzakje past en de dood ruikt naar sudderlappen met spekjus. Als haar oma haar vraagt om te blijven, wordt Saar gedwongen om zich opnieuw te verhouden tot haar familie, en in het bijzonder tot haar moeder.
Een benauwde week volgt, met een dode opa in de woonkamer en vervolgens in de schuur. Iedereen doet zijn best om het gezellig te houden, alleen Saars moeder weet zich geen raad. In dat opzicht is er nog altijd niets veranderd.
6. Schaduwbroer – Iris Hannema (2020)
Genre: Young adult, reizen
Hebe reist in de voetsporen van haar overleden broer Alec naar Japan, op zoek naar antwoorden over zijn dood. Alec was professioneel freediver. Hebe kan niet geloven dat hij is verdronken. In zijn laatste woorden leest zij een boodschap, als sporen die ze kan volgen. Die leiden haar naar het bruisende hart van Tokio en ten slotte naar Ishigaki, een eiland in de diepblauwe oceaan. Op zoek naar wat Alec haar niet kon vertellen ontdekt Hebe hoe het is om alleen te reizen, zich los te maken van alles wat vertrouwd is en zich te redden in een land waar ze niemand kent.
7. De tien wensen van Lucy Harte – Emma Heatherington (2018)
Genre: Literaire roman
√ Altijd blijven dansen!
√ Een onvergetelijk etentje geven!
√ Je vleugels uitslaan & verre reizen maken!
Maggie O’Hara weet beter dan wie ook dat je leven in één seconde kan veranderen. Zeventien jaar geleden kreeg zij een tweede kans, toen ze het hart van de veertienjarige Lucy Harte kreeg. Wanneer Maggies hart wordt gebroken, is ze zo ontdaan dat ze niet meer weet hoe ze verder moet. Dan ontvangt ze onverwachts een brief van Lucy’s oudere broer. Hij geeft haar Lucy’s dagboeken en foto’s. Geïnspireerd door Lucy’s levenslust besluit Maggie om de hartenwensen van het meisje te vervullen. Stap één is het vinden van de jongen die Lucy’s hart, háár hart, voor het eerst veroverde. Dat lijkt niet zo moeilijk te zijn. Maar zijn de toekomstdromen van een meisje genoeg om Maggie weer vertrouwen in zichzelf en de toekomst te geven?
8. De heks van Limbricht – Susan Smit (2021)
Genre: Historische roman, hekserij
Limbricht, nabij Sittard, eind zeventiende eeuw. Haar leven lang is Entgen Luijten gewend haar eigen weg te gaan, in familiekwesties, in zaken en in de liefde. Ze wordt daarin gesteund door een grote kennis van de natuur, die ze ook regelmatig aanwendt om haar dorpsgenoten te helpen. Maar dan wordt ze vanwege een paar ongelukkige voorvallen beschuldigd van hekserij. De kasteelheer is gebrand op een bekentenis, waarvoor hij gebruikmaakt van alle middelen die de inquisitie hem ter beschikking stelt. Maar wat als Entgen tegen alle verwachtingen in standhoudt?
De heks van Limbricht is gebaseerd op het adembenemende en waargebeurde verhaal over de moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van een ongetemde vrouw. Haar proces in 1674, waarvan alle stukken bewaard zijn gebleven, verloopt anders dan iedereen had kunnen voorspellen.
9. Jij mag alles zijn – Griet Op de Beeck (2021)
Genre: Kinderboek, psychologie
Het was niet altijd zo. Vroeger werd er gelachen en gepraat en feestgevierd. Dat dénkt Lexi niet alleen, dat wéét ze, want er bestaan foto’s van. Van mama in een kanariegele jurk, een sigaret in de ene hand, een glas in de andere. Ze kijkt recht in de camera en steekt haar tong uit. Niet om gemeen te zijn, maar om gek te doen, dat kan je zien. En er is er een van mama die danst terwijl iedereen kijkt. En van mama die op papa’s knieën zit terwijl ze allebei praten met andere mensen die maar half op de foto staan. Halve mensen die ze waarschijnlijk zijn vergeten. Lexi heeft ze in elk geval nooit gezien. Maar dat is allemaal heel lang geleden. Lexi was toen nog niet geboren, en Lexi vindt dat ze al heel lang heeft geleefd. Zij wel, dat is het probleem.
Dit is een verhaal voor jonge lezers en voor mensen die wel eens in het hoofd van een negenjarige willen wonen. Het is een ontroerend boek over een meisje dat dapper doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt, zelfs als dat ingewikkelde dingen zijn. Een verhaal over ouders en kinderen, over verdriet dat maar niet lijkt te willen overgaan, over de zoektocht naar alle soorten beter.
10. Langste. Kerst. OOIT. – Lisette Jonkman (2022)
Genre: Feelgoodroman, feestdagen
Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de stroom valt uit, een servet vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker. Op eerste kerstdag. It’s groundhog day!