Selecteer een pagina

Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) heeft een landelijke campagne gelanceerd: ik lees thuis. Veel thuiszitters gaan met #ikleesthuis aan de haal met allerlei kleine en grote initiatieven. Daar sluit ik graag bij aan met vijf leestips, boeken die ik de afgelopen tijd gelezen heb en van harte kan aanbevelen. De bibliotheken zijn helaas dicht maar je kunt via de online bibliotheek allerlei e-books en luisterboeken downloaden.

Drie wensen – Liane Moriarty (2017)
Genre: Literaire roman, chicklit
De drieling Lyn, Cat en Gemma hebben zeer uiteenlopende karakters en levens. Zakenvrouw, organisatiewonder en perfecte moeder Lyn heeft stiekem paniekaanvallen. De dromerige Gemma die door banen en relaties heen fladdert, heeft bindingsangst. Spil van het drietal is de felle Cat, die haar echtgenoot de deur uitgooit als hij haar een onenightstand opbiecht. Een boek over (familie)relaties, onderlinge wedijver, genegenheid en ruzies, vol humor en met pittige dialogen. Geschreven vanuit het wisselend perspectief van de drieling (plus flashbacks naar hun jeugd), afgewisseld met mailtjes van de drie aan elkaar en verhalen van toevallige passanten die de drieling in verschillende fases van hun leven tegenkomen.

Je bent jong en je krijgt wat – Monique van Loon (2020)
Genre: Literaire roman, waargebeurd
Wat doe je als je op je achtentwintigste baarmoederhalskanker blijkt te hebben, terwijl je vol in het leven staat en juist flink carrière aan het maken bent? Het overkwam Monique van Loon. In dit boek wat beschrijft zij soms tussen neus en lippen door, soms expliciet, hoe het is om als jonge vrouw ziek te worden. Hopeloos verliefd te worden, terwijl sommige vriendschappen onverwacht niet tegen de situatie bestand blijken te zijn. Hoe de ene dokter je verdrietig en vol vragen achterlaat, terwijl de ander je steun en toeverlaat wordt. Hoe je je sexy kunt blijven voelen nadat je baarmoeder verwijderd is.

Moeders zondag – Graham Swift (2016)
Genre: Historische roman, literaire roman
Het is 30 maart 1924, Moeders Zondag. Het is de dag waarop al het huispersoneel vrijaf krijgt voor familiebezoek. Jane Fairchild is een dienstmeisje dat als kind te vondeling is gelegd. Hoe zal zij deze dag doorbrengen? Zij heeft immers geen moeder om te bezoeken. Hoe zal de rest van haar leven zich ontvouwen, na de gebeurtenissen van deze dag – een dag om nooit meer te vergeten?
In dit (korte) verhaal zijn geluk, hartstocht en verlies met elkaar verweven in het tijdsbestek van een eerste, idyllische zomerdag. Die dag vormt het begin van het leven van Jane Fairchild als auteur.

Rue des Regrets – David Troch (2018)
Genre: Literaire roman
Er is de man die aan het krimpen is, al is dat niet de reden waarom hij elke dinsdag in de wachtkamer van zijn huisarts plaatsneemt. Er is de boekhouder die een fles tapijtreiniger koopt die hij helemaal niet nodig heeft. Er is de trucker die op oudejaarsavond een omweg naar huis maakt. Mannelijke ik-personages bevolken deze verhalenbundel, mannen die ergens spijt van hebben of spijt van krijgen. Alle negentien verhalen spelen zich op de vierkante millimeter af. Dat resulteert telkens in een indringende momentopname, dan weer ironisch en dan weer pijnlijk herkenbaar.

The Desire Map – Danielle LaPorte (2015)
Genre: Persoonlijke ontwikkeling, filosofie
Verlanglijstjes, strategische plannen en eindeloze to-do-lists. We jagen op de dingen die we willen hebben, om tot de conclusie te komen dat het geen voldoening geeft als ze eenmaal binnen ons bereik zijn. Dat komt omdat het in feite niet die doelen zijn die we nastreven, maar het gevoel dat we door het bereiken van die doelen hopen te ervaren. Zou het niet wijzer zijn om eerst eens duidelijk te krijgen hoe we ons willen voelen in het leven, en ons vervolgens bijpassende doelen stellen? Danielle LaPorte analyseert in dit werkboek de kracht van het verlangen en geeft opdrachten om je échte wensen helder te formuleren.