Selecteer een pagina

De zomer is begonnen, en hoe! Met een koel drankje, parasol en een dik boek kom je deze tropische dagen wel door. Ik deel vijf tips met je, boeken die ik onlangs gelezen heb. Dit keer zijn het vooral titels met een vleugje romantiek en reisverhalen. Lees ze!

Het luipaardspoor – Adam Armstrong (2002)
Genre: Roman, historische roman
Imogen woont in Schotland waar zij lesgeeft en schildert. Ze is hartstochtelijk begaan met het behoud van de natuur en kan beter met dieren overweg dan met mensen. Die zien de natuur vaak als een vijand, zoals de adelaars die het op de zalm in de beek hebben voorzien en het zeldzame zwarte luipaard waarvan wordt gezegd dat hij in de Hooglanden rondwaart en vee doodt. Het luipaard is ook de reden dat de Amerikaanse natuurfotograaf Connla naar Schotland afreist. Zo komen Imogen en Connla elkaar na dertig jaar weer tegen – en worden oude wonden opengereten.
Het luipaardspoor is een onvergetelijk liefdesverhaal tegen de achtergrond van de Schotse Hooglanden. De natuur is hier alom aanwezig: soms prachtig, dan dreigend, gevreesd of vol respect.

Japan in honderd kleine stukjes – Paulien Cornelisse (2020)
Genre: Letterkunde, reizen
Paulien Cornelisse houdt al jaren een Japanverzameling bij. Soms zijn het vondsten die ze deed tijdens haar reizen en verblijven in het land, onder meer voor haar VPRO-serie Tokidoki. Soms zijn het opmerkelijke feitjes. En omdat ze het nu eenmaal niet laten kan, zitten er in haar verzameling ook veel schitterende observaties van de Japanse taal. Dit is een verfrissend boek voor reizigers, thuisblijvers, taalliefhebbers en andere nieuwsgierigen. Cornelisse laat je ervaren hoe het voelt om te houden van een land dat nooit van jou zal zijn.

Verras me – Sophie Kinsella (2019)
Genre: Feelgood, romantiek
Sylvie en Dan zijn al tien jaar gelukkig getrouwd. Ze hebben een schattige tweeling, een mooi huis, en allebei een prima baan. Als een bezoek aan de huisarts leert dat het zo nog wel 68 jaar kan doorgaan slaat de paniek toe! Om de bijna zeven decennia door te komen en hun huwelijk fris en scherp te houden, spreken ze af elkaar te verrassen. Met sexy photoshoots, dates en onverwachte uitjes. Maar “Project Verras Me” brengt meer aan het licht dan wenselijk, niet elke verrassing blijkt aangenaam.

De alchemist – Paulo Coelho (1988)
Genre: Roman, esoterie, magie
De Andalusische schaapherder Santiago koestert van jongs af aan maar één wens: alle hoeken van de wereld onderzoeken en dan eindelijk te weten komen hoe deze in elkaar zit. Zijn dromen over een verborgen schat zetten hem aan tot een reis. Na vele omzwervingen ontmoet hij in Egypte de alchemist. Deze beschikt niet alleen over grote spirituele wijsheid, hij kent ook de diepten van het hart waarin de laatste waarheden over onszelf verscholen liggen. Als nomaden dolen wij schijnbaar verloren door een eindeloze woestijn om ten slotte die plek te bereiken waar ook ons hart zich bevindt. Dit boek is een magische fabel met de wijsheid van een klassiek sprookje.

De laatste belofte – Richard Paul Evans (2014)
Genre: Italië, romantiek
Dit boek is zowel een ode aan al het moois dat Toscane te bieden heeft als een aangrijpend liefdesverhaal over een dilemma: te moeten kiezen tussen een toekomst voor jezelf en de liefde voor je kind. Eliana voelt zich opgesloten tussen de uitgestrekte wijngaarden in het prachtige landschap, het heerlijke eten en de overweldigende kunstschatten. Haar man reist veel en bekommert zich niet om zijn vrouw en hun zoon. Eliane probeert te berusten in haar lot maar dan maakt ze kennis met Ross Story, een warme, attente man die als gids werkt in het befaamde Uffizi in Florence. De onverklaarbare aantrekkingskracht tussen deze twee mensen is te groot om te ontkennen. Of zit er niets anders op?