Bij het kiezen van het volgende boek vraag ik me steeds af: in welk genre heb ik nu zin? Soms heb ik behoefte om weg te dromen bij een romantisch boek en een andere keer ben ik toe aan een literaire thriller die me aan het denken zet. Tussendoor lees ik graag informatieve boeken, bijvoorbeeld ter voorbereiding van een schrijfcafé of omdat ik het als tip bij iemand voorbij zag komen. Mijn aanbevelingen deel ik ook graag met jou dus hier zijn vijf boekentips:
De bewaarder van gevonden voorwerpen – Ruth Hogan
Anthony Peardew is de bewaarder van gevonden voorwerpen. Veertig jaar geleden verloor hij het medaillon van zijn geliefde Therese. Op dezelfde dag stierf ze. Sindsdien redt Anthony verloren voorwerpen en schrijft er verhalen over. Nu, in de nadagen van zijn leven, betreurt hij het dat hij die voorwerpen niet heeft kunnen teruggeven aan de eigenaars. Hij laat deze taak als erfenis na aan zijn nietsvermoedende assistente, Laura, tezamen met zijn sfeervolle huis, zijn tuinman Freddy en de ongelukkige geest van Therese.
Hoe lees ik? – Lidewijde Paris
Iedereen leest vanuit zijn eigen ervaringen en is op zoek naar zijn eigen antwoorden. Toch zijn er wel een paar aanwijzingen die elke lezer kunnen helpen een tekst eens anders te lezen. Hoe lees ik? staat vol met dat soort suggesties, aan de hand van zinnen, alinea’s, verhalen en romans.
De parttime-junkie – Renee Kelder
Renee groeit op in een liefdevol gezin. Ze kijken naar de VPRO, rijden een Volvo en wonen in een keurige buurt in Heemstede. Een gezin waarvan je niet verwacht dat de jongste dochter vanaf haar negentiende zwaar verslaafd is aan GHB. Zes jaar lang leidde ze een onwaarschijnlijk dubbelleven, want ondanks haar vernietigende levensstijl vol drank en drugs studeerde ze netjes in vier jaar af en vond een baan in de verslavingszorg – de perfecte dekmantel. Niemand had iets door. Een openhartig en autobiografisch verhaal van een jonge vrouw die kon liegen als geen ander, maar die uiteindelijk vooral zichzelf voor de gek hield.
Ik zie jou – Clare Mackintosh
Tijdens een treinrit van werk naar huis ziet Zoë Walker tot haar verbijstering een foto van zichzelf in de krant staan, in de rubriek met seksadvertenties. Ze is vastbesloten uit te zoeken hoe die daar terecht is gekomen, maar heeft geen andere aanwijzingen dan de korrelige foto, een website en een telefoonnummer. Zoë’s familieleden wuiven haar zorgen weg en denken dat het gewoon om iemand gaat die op haar lijkt. Maar dan verschijnt er een foto van een andere vrouw in de krant, een vrouw die elke dag bij Zoë in de trein zit. Wanneer deze vrouw vervolgens wordt vermoord, beseft Zoë dat ze gevaar loopt. Wie heeft het op haar leven gemunt?
Vrouw op de apenrots – Carolina Pruis
Mannen zijn écht heel anders van vrouwen. In dit boek geeft Carolina op humoristische en rake wijze talloze voorbeelden uit haar eigen carrière, die de verschillen in mannelijk en vrouwelijk gedrag op de werkvloer illustreren. Met veel praktische tips, adviezen en analyses die je helpen zonder kleerscheuren de carrièreladder te beklimmen en een positie op de apenrots te veroveren én te behouden.