Van 29 juli t/m 4 augustus 2013 deed ik mee aan de leesmarathon. Wat een feest om dag in dag uit urenlang te lezen. En ik heb zelfs mijn doel bereikt: 7 boeken gelezen in 1 week tijd. Verschillende genres, diverse uitgevers, oud & nieuw, Nederlands & buitenlands. Ik moet bekennen dat ik nu wel even klaar ben met lezen. Dus snel weer aan de slag met schrijven!
De 7 boeken die ik gelezen heb tijdens de marathon:
1. Marelle Boersma – Moederziel
Thriller, 320 pagina’s, De Crime Compagnie
Samenvatting: Myrna lijdt aan MS en probeert zo onafhankelijk mogelijk te functioneren. Als er een nieuwe liefde in haar leven komt, voelt ze zich beter dan ooit. Maar dochter Josje is niet gecharmeerd van haar moeders nieuwe vriend. De familieband wordt aangetrokken; strak en knellend. Dan wordt er in Myrna’s tuin een dode vrouw gevonden…
Beoordeling: Je voelt de machteloosheid van Myrna in het boek en wordt regelmatig op het verkeerde been gezet. Het is een spannend verhaal, vlot geschreven en het leest ondanks het heftige thema toch makkelijk weg. Een prima boek om de leesmarathon mee te beginnen.
2. Sarah McCoy – De bakkersdochter
Roman, 368 pagina’s, Boekerij
Samenvatting: Twee vrouwen komen door een interview met elkaar in contac: Elsie, een Duitse bakkersdochter en nu eigenares van een bakkerszaak in Texas, en de jonge journaliste Reba. De roman, verteld in de derde persoon, wisselt van perspectief tussen de twee vrouwen. Aan de orde komen uitsluiting van vreemdelingen, de opvang van Joodse onderduikers, het Lebensbornprogramma in de Tweede Wereldoorlog maar ook de kracht van familie en vriendschap.
Beoordeling: Verhalen over de oorlog gaan nooit vervelen. Dit boek deed me sterk denken aan Haar naam was Sarah en is zeker een aanrader voor liefhebbers van dat boek. Door de setting in enerzijds de bakkerij en anderzijds de grens met Mexico is het toch een heel eigen verhaal geworden, ondanks de parallelen met het leed in de Tweede Wereldoorlog.
3. Astrid Harrewijn – Ja kun je krijgen
Chicklit, 288 pagina’s, Luijting Sijthoff
Samenvatting: In het leven van Anne de Bree gebeuren de gekste dingen. Ze is begin dertig, heeft een grote vriendinnenkring en een boeiend liefdeleven, maar de hoofdmoot van haar drukke bestaan is haar werk op een advocatenkantoor in Amsterdam. Als een oude vriendin haar naam leent om een boek te publiceren, neemt Annes leven een hilarische wending.
Beoordeling: Even een luchtig tussendoortje na een thriller en een roman! Een chicklit waar je niet bij na hoeft te denken en je makkelijk met een grijns naar het laatste hoofdstuk leest. Jammer dat het wel heel erg “eind goed, al goed” is.
4. Loes den Hollander – Dwaalspoor
Literaire thriller, 350 pagina’s, Karakter Uitgevers
Samenvatting: Het huwelijk van Rob en Lilian Dijkman lijkt stabiel. Toch is er iets grandioos mis. Lilian staat op het punt om haar man te verlaten en dan wordt hij vermoord. Ze blijft achter met tegengestelde gevoelens en met de onbehaaglijke gedachte dat er meer aan de hand is dan ze kan overzien. Ze heeft redenen genoeg om verschillende mensen uit haar omgeving te wantrouwen, zelfs haar eigen zoon.
Beoordeling: Een spannend verhaal over een typisch Nederlandse familie waarbij de vader eigenaar is van een meubelzaak en de rest zich daar om heen afspeelt. Naarmate de gebeurtenissen heftiger worden verliest het verhaal in geloofwaardigheid. Gelukkig is het einde erg sterk.
5. Elle van Rijn – Het vergeten gezicht
Roman, 282 pagina’s, Anthos
Samenvatting: Lizzy ontvangt na een trip naar het buitenland een koffer thuis die niet de hare is. Aan wie behoren deze vrouwenkleren, schoenen en een oude Duitse roman toe? Ze besluit op zoek te gaan naar de eigenaresse van de koffer en reist af naar Berlijn. Daar ontmoet ze Markus, die haar vertelt dat de vrouw die zij zoekt is verdwenen. Hij wacht al een jaar wanhopig op haar terugkeer en Lizzy besluit hem te helpen. Ze raakt verstrikt in een web waarin heden en verleden door elkaar lopen.
Beoordeling: Eindelijk een boek lezen van Elle! Het begint erg luchtig en onschuldig met de verkeerde koffer maar zodra Markus opduikt wordt het verhaal zwaar en heftig. Het is als een puzzel die moeilijker lijkt dan je in eerste instantie zou denken maar waarvan de voldoening groot is wanneer je ‘m hebt opgelost.
6. Libby Street – Mijn eigen Manhattan
Chicklit, 248 pagina’s, Boekerij
Samenvatting: De vijfentwintigjarige Ryan, woonachtig in New York, is ongelukkig. Haar liefdesleven stelt niks voor en haar werk als datatypiste bevalt haar niet, terwijl ze ontdekt dat haar vriendinnen wel leuk werk hebben en aan carriereplanning doen. Ook duikt Ryans vroegere geliefde Charlie weer op, die inmiddels een leuke baan en een perfecte verloofde heeft. Ryan besluit dat het de hoogste tijd is om haar leven te veranderen dus maakt ze een lijst. Nu nog een kwestie van afstrepen…
Beoordeling: Op aanraden van vriendin Chantal heb ik dit boek gelezen. Het is een feel-good verhaal over gezellige avonden met vriendinnen en wijn, een vleugje Bridget Jones en een waanzinnig mooie ex-vriend die zijn verloofde wel heel makkelijk in de steek laat. Niet geloofwaardig, wel erg vermakelijk.
7. Patricia van Liemt – De lab baby
Autobiografische roman, 240 pagina’s, Sijthoff
Samenvatting: Suzanne heeft de leukste baan van de wereld, een hechte vriendengroep en ze woont samen met haar grote liefde Jasper. Wanneer ze tegen alle verwachtingen in niet zwanger wordt, stapt ze vol overgave in de wereld van ivf. Maar dat is niet bepaald makkelijk: ze krijgt te maken met onderzoeken, hormoonbehandelingen en grote onzekerheid. Zal haar grote wens ooit nog in vervulling gaan?
Beoordeling: Toch best pittig om iedere dag een boek te lezen dus ik was blij dat ik kon afsluiten met dit “dunne” exemplaar. Je kunt merken dat het recht uit het hart is geschreven en niet door een schrijfster met jarenlange ervaring. Dat maakt het verhaal juist persoonlijk en charmant en je leeft al snel mee met Suzanne.
Knap gedaan, 7 boeken in een week tijd! Van welk boek heb je het meeste genoten?
Lastige vraag Sue… ik denk van “De bakkersdochter” 🙂
O wat heerlijk, Karen en wat goed dat je dit kan. Het lukt mij nog steeds nauwelijks om zomaar overdag lekker een boek te lezen, terwijl ik vroeger zowat elk overschietend kwartiertje daarvoor kon benutten. Lees welk bijna elke dag in bed.
Handig die recensies. Vind je site trouwens erg levendig en informatief. Leuk hoor !
tot zondag,
Marjan