Het afgelopen jaar heb ik zo’n 12.500 pagina’s gelezen. Het kortste boek bestond uit 92 pagina’s en het langste boek uit 520 pagina’s, toevallig allebei thrillers. Ik hoor je denken: telt ze de bladzijdes? Welnee, dat weet ik met dank aan de app Goodreads. Je kunt via de app bijhouden welke boeken je leest en wat je favorieten zijn. Als je dat wilt dan krijg je een melding wanneer er een nieuw boek verschijnt van auteurs die je graag leest. Hierbij mijn favorieten van het najaar:
Frida Kahlo en de kleuren van het leven – Caroline Bernard (2019)
Genre: Kunstenaars
Frida Kahlo wil dokter worden, maar een noodlottig ongeval maakt aan die droom een einde. Ze vecht zich terug het leven in, wordt verliefd op de grote kunstenaar Diego Rivera en ontdekt aan zijn zijde de kunstwereld. Diego moedigt Frida aan om haar talenten te ontwikkelen. Ze boekt successen met haar werk, maar moet ook pijnlijke miskramen te boven komen. Frida gaat haar eigen weg en zou het liefst twee Frida’s zijn: de Frida uit Mexico die zich in klederdracht kleedt en een echtgenoot, ouders, zussen, honden, een aapje en een tuin heeft. En Frida de moderne vrouw die in hotels logeert, die rookt en drinkt, die communist is, geen kinderen heeft en zonder haar man over de wereld reist.
Het beste wat we hebben – Griet Op de Beeck (2017)
Genre: Literaire roman
De zitting was in volle gang, maar Lucas stond op en liep de raadkamer uit. Soms weet een lijf beter wat te doen dan alle opgetelde rationaliteit. Hij stapte in zijn auto en zonder veel nadenken reed hij naar de brug, de brug waar elk jaar gemiddeld veertien mensen af sprongen. Dit is een boek over stoppen met almaar doorgaan en stil blijven staan, over de complexiteit van collectief oud zeer, over hoever de schaduwen van het verleden reiken, over afscheid durven nemen, over de schoonheid van echte soorten samen, over wat een mens kan doen in een wereld zoals die van nu. Een verhaal wat ondanks het grote verdriet dat er in schuilt, aanzet tot reflectie en alleen al vanwege de prachtige metaforen en zinnen een aanrader is.
Het oudste dochter effect – Lisette Schuitemaker en Wies Enthoven (2019)
Genre: Ouderschap & opvoeding, psychologie
J.K. Rowling, Oprah Winfrey en Eva Jinek zijn allemaal oudste dochters. Vaak lijken oudste dochters op elkaar en dat blijkt geen toeval te zijn. Auteurs Lisette Schuitemaker en Wies Enthoven, beiden zelf de oudste thuis, ontdekten de vijf typische eigenschappen die alle oudste dochters in meer of mindere mate bezitten. Oudste dochters zijn verantwoordelijk, plichtsgetrouw en voortvarend. Ze zijn vaak verbaal vaardig en gemotiveerd om iets te bereiken. Maar oudste dochters twijfelen ook meer of ze wel goed genoeg zijn. En ze zorgen vaak voor alles en iedereen tot ze er zelf bij neervallen. Dit is een boek voor iedereen die meer wil begrijpen over de rol van een oudste dochter binnen een gezin, of je nu een oudste dochter bent, hebt of graag meer leest over familiesystemen.
Ik wist het al – Kristin Harmel (2019)
Genre: Familie, literaire roman
Nadat haar man Patrick tien jaar geleden omkwam bij een verkeersongeluk, was Kate zo diep in de rouw dat ze niet dacht ooit nog een nieuwe liefde te zullen vinden. Toch bleek de tijd inderdaad haar wonden te helen, en nu heeft ze het aanzoek van haar perfecte vriend Dan geaccepteerd. Met een bruiloft in het vooruitzicht zou ze dus blij en vol verwachting moeten zijn. Waarom is ze dat dan niet echt? Als ze steeds vaker droomt over Patrick brengt de beangstigende echtheid van die dromen haar aan het twijfelen of ze wel op de goede weg is. Ze besluit dat ze eens iets heel nieuws moet proberen en geeft zich op voor een cursus gebarentaal. Een eyeopener: ze ervaart een veel grotere voldoening en verbinding dan ooit tevoren.
In hechtenis – Nicci French (2020)
Genre: Detective, literaire thriller
Tabitha zit vast in een huis van bewaring, beschuldigd van moord op buurman Stuart Rees. Van de bewuste dag kan ze zich echter haast niets herinneren, ze leed aan een depressie. Toch denkt ze dat ze onschuldig is. Wanneer ze merkt dat haar beoogde advocaat hieraan twijfelt, besluit ze zelf haar verdediging op zich te nemen. Dat blijkt lastig vanuit de cel. Diverse kennissen uit het dorp en haar ex bezoeken haar in de gevangenis, waardoor ze erachter komt dat Stuart weinig vrienden had en dat zij zelf vanaf het moment dat ze weer in het dorp was komen wonen met argusogen werd bekeken. Zou iemand haar de schuld in de schoenen proberen te schuiven of heeft ze het misschien toch zelf gedaan? Hoe betrouwbaar zijn herinneringen?
Over haar lijk – Sarah Pinborough (2020)
Genre: Thriller
Wanneer de welgestelde zakenman William Radford terug komt van een lange vakantie uit Europa om het verlies van zijn vrouw te verwerken, blijkt hij getrouwd te zijn met de tweeëntwintig jarige Keisha. Een donkere Engelse schoonheid. Alle ogen zijn gericht op de mooie vrouw en vooral buurvrouw Marcie is direct op haar hoede. Ze voelt gelijk aan dat Keisha uit een zelfde soort milieu komt als zij. Het ontbreekt Marcie aan niets en ze zal alles uit de kast trekken als iemand dit kapot wil maken. Het wordt een gevaarlijk spelletje, genegenheid en achterdocht wisselen elkaar in rap tempo af. Wat als je de schone schijn niet langer kunt ophouden?