De afgelopen weken stonden voor mij in het teken van kansen:
“De kans dat u dit twee keer overkomt is heel erg klein”
“Er is maar een kleine kans dat het nu nog mis gaat”
“De kans dat het goed gaat is veel groter”
“De statistieken zijn in je voordeel!”
“Slecht 1% van de vrouwen…”
enzovoort.
Kansen, wat heb je er aan? Wat is een kleine kans precies? Hoeveel invloed heb je op je kansen? Daarover gaat het boek “Een kleine kans”. Officieel is het een jeugdboek maar ik heb ‘m in één ruk uitgelezen.
Het boek gaat over Kiek. Haar vader is arts en vertrekt naar een oorlogsgebied om daar te gaan werken. Kiek vraagt zich of hoe groot de kans is dat haar vader het niet overleeft. Haar moeder stelt haar gerust. Er zijn veel meer kinderen mét een vader dan kinderen zonder vader. Maar Kiek is niet tevreden met dit antwoord. Ze moet toch zelf iets kunnen doen om haar lot te beïnvloeden. Zeker wanneer ze te horen krijgt dat haar vader vermist is.
Er zijn minder kinderen met een dode vader én een dode muis dan kinderen met alleen maar een dode vader. En er zijn nog minder kinderen met een dode vader én een dode muis én een dode hond. Hoe ver gaat Kiek om de kans op slecht nieuws kleiner te maken? Handelt ze als kind of als (jong-)volwassene?
Het is een spannend boek dat je laat nadenken over kansen. Schrijfster Marjolijn Hof heeft in 2007 met dit boek de Gouden Griffel (best geschreven kinderboek van het jaar) gewonnen.
Titel: Een kleine kans
Auteur: Marjolijn Hof
Uitgeverij: Querido
Plaats en jaar van uitgave: Amsterdam, 2007
ISBN: 9789045106069
Foto: Marle Smith via Flickr
Hoi Kaatje, ik ken het verhaal. Erg mooi. Tja, kun je iets doen om je lot te beïnvloeden? Ik zal in ieder geval positief aan je denken. X
Bedankt Jolanda 🙂