Selecteer een pagina

Speciaal voor jou heb ik vier winterse filmtips: films waarbij je lekker kunt uitbuiken na een kerstdiner of waarbij je kunt ontspannen als je last hebt van kerststress. Feel good films met een knipoog naar creatief schrijven.  Zie het als een variant op het boek van de maand. Deze maand publiceer ik iedere vrijdag een kijktip! We beginnen vandaag met Saving Mr. Banks.

Saving Mr. Banks gaat over het leven van Pamela Lyndon Travers. Pamela is de schrijfster van de boeken over Mary Poppins, de kinderjuffrouw met magische krachten. Pamela is een vrouw die op haar strepen staat en dat maakt samenwerken met haar moeilijk. Als Walt Disney haar benadert om het bekende kinderboek te verfilmen dan zorgt dit voor een hoop stress: zowel bij Pamela als bij Walt.

De film maakt je aan het lachen, bijvoorbeeld wanneer de zakelijke Pamela in een hotelkamer terecht komt waar ze struikelt over de Mickey Mouse attributen. Pamela blijft streng, Walt blijft speels en creatief. De film maakt op een subtiele manier duidelijk wat de krachten zijn van deze eigenschappen en wat voor moois er kan ontstaan wanneer ze samenkomen. En hoe moeilijk het kan zijn als iemand zich, zelfs met de beste intenties, bemoeit met jouw boek. Dat er altijd een diepere laag is die alleen de oplettende lezer ontdekt.

In flashbacks naar haar kindertijd laat Pamela Lyndon Travers je zien hoe haar liefde voor het fantaseren en schrijven ontstaan is. Je krijgt een intiem kijkje in het leven van een beroemde kinderboekenschrijfster en na afloop van deze film weet je het zeker: jij bent ook een schrijfster, diep van binnen.


Foto via Flickr