Selecteer een pagina

Ik heb geen moeite om ergens te logeren, om in slaap te vallen in een vreemd bed of op een plaats waar ik nog nooit geweest ben. Zet je me in een vliegtuig dan blijf ik echter klaarwakker. En wat doe je als je een lange vlucht voor de boeg hebt? Thee drinken en films kijken. En soms zie je een film die van de vlucht een onvergetelijke reis maakt. Zo ging dat met The Danish Girl.

The Danish Girl is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het speelt zich omstreeks 1920 af in Kopenhagen. We maken kennis met het jonge kunstenaarsechtpaar Einar en Gerda. Einar transformeert langzaam in de vrouw Lili en ondergaat risicovolle behandelingen omdat hij zich als vrouw gevangen voelt in het lichaam van een man. Daarmee is hij (of zij, het is maar net hoe je het bekijkt) de eerste transgender in de geschiedenis.

In een sprookjesachtig decor zie je hoe de kloof tussen Einar en Gerda steeds groter wordt. Het siert Gerda dat zij de wens van haar man serieus neemt en haar eigen angst opzij zet om hem te kunnen steunen. Niet iedereen is even ruimdenkend als Gerda en dat zorgt voor een hoop stiekeme situaties. Zeker wanneer Einar, in de rol van Lili, gevoelens krijgt voor een man.

Dat deze film een taboe raakt blijkt wel uit het gegeven dat vertoning er van in sommige landen verboden is.

Foto via Flickr