Selecteer een pagina

Eddie the Eagle is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Deze film gaat over de Engelsman Michael Edwards, beter bekend als Eddie. Als klein jongetje droomt hij er van om uit de sleur van zijn veilige maar saaie gezin te breken en de pestkoppen op school een lesje te leren. Hij wil topsporter worden. Het kan hem niet schelen dat iedereen hem uitlacht. Sterker nog, dat maakt de uitdaging des te groter.

De boodschap van Eddie the Eagle is dat een droom echt uit kan komen, zolang je er zelf in gelooft. Hoeveel obstakels en mensen je ook van je doel proberen te weerhouden, ga er voor en laat de moed niet zakken. Eddie is een klungelig jongetje en zijn pogingen om te sporten eindigen vooral op de eerste hulp in plaats van op een prijsuitreiking. Toch recht hij na iedere valpartij weer lachend zijn rug. Hij probeert allerlei sporten uit en laat zich niet van de wijs brengen door leeftijdsgenoten met meer ervaring en talent.

Met de hulp van een mopperende coach traint Eddie om zich te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen. Zijn onhandige manier van springen, sukkelige verschijning en optimisme maken hem ontzettend populair bij het publiek van de Spelen. Al proberen officiele instanties hem te weerhouden van deelname aan de Spelen, Eddie gaat er voor.

Wat ik mooi vind aan deze film is dat je het gedrag van de coach ziet veranderen door het aanstekelijke enthousiasme van Eddie. Als iemand zo vastbesloten is, hoe lang kun je dan ‘nee’ blijven zeggen? Wat zegt het over jou als je de ander klein wilt houden? Always aim high!

Foto via Flickr