Selecteer een pagina

Met stijgende verbazing lees ik het ene na het andere artikel met tips over thuiswerken. De rode draad is dat je vooral je schoenen aan moet trekken. Misschien komt het door mijn bezoek aan Japan waar het juist onbeleefd is om met schoenen een huis te betreden, ik werk het liefst op mijn sokken. En ik zeg niet dat jij dat ook moet doen, doe vooral wat werkt voor jou. Ook als dat vandaag op blote voeten is en morgen met je mooiste schoenen aan. Stel jezelf liever deze vraag: waarom zou mijn thuiswerkplek een nagemaakt kantoor moeten zijn? 

Sinds 2016 werk ik bij GGZ Ecademy: een kleine organisatie zonder kantoor of gezamenlijke werkplek. Ik weet nog dat ik bij aanvang van mijn baan half grappend, half serieus opmerkte dat ik niet wist ik of wel geschikt zou zijn voor thuiswerken. Kan ik genoeg discipline opbrengen vanuit mijn gezellige thuis? Ga ik niet spijbelen met lange wandelpauzes, nog even een hoofdstuk van dat leuke boek lezen of andere dingen doen die je in een kantoortuin niet eens zou proberen?

Ik werk thuis harder dan ik ooit op kantoor gedaan heb en deel graag een aantal ervaringen:

1. Start van de dag

Als ik buiten de deur werk dan luister ik onderweg naar de radio. Thuis boots ik dat ritueel na met een vrolijk muziekje terwijl ik wacht tot mijn havermout opgewarmd is. Wat ik luister is afhankelijk van mijn humeur, deze drie vind ik erg fijn om op gang te komen:

2. Sfeerverhogend

Er zijn gelukkig geen regels voor het inrichten van je thuiswerkplek dus voel je vrij om de slingers op te hangen, een bloemetje neer te zetten of je te omringen met andere decoraties die je blij maken. In de wintertijd en op sombere dagen met weinig zon, steek ik een kaarsje aan om mijn werkplek iets knusser te maken. En werk je graag in een strakke, witte ruimte: ook prima.

3. Gebruik (en was!) je handen

Het is heel menselijk dat je niet acht uur aan één stuk je hersenen optimaal kunt gebruiken. Als je merkt dat je dingen uitstelt, twijfelt of geen inspiratie hebt: ga even iets anders doen, bij voorkeur met je handen. Al druist het tegen andere thuiswerkadviezen in: voor je hoofd is het heerlijk om even de hond uit te laten, de was op te vouwen of een tosti te bakken (bonustip: maak een lekkere lunch nu je de beschikking hebt over een keuken). Terwijl je iets met je handen doet werkt je brein stilletjes verder aan je taak, dit heet het Zeigarnik effect. Het is dus wel degelijk productief om af en toe achter je beeldscherm vandaan te komen.

4. Leer jezelf beter kennen

Natuurlijk is het afhankelijk van de soort en aard van je werkzaamheden of jouw baan geschikt is om thuis uit te voeren. Of het nu naar een werkplek, kantoor of je keukentafel is: je neemt jezelf altijd mee. Als je beter begrijpt hoe je in elkaar steekt en op wat voor manier je taken het liefst uitvoert dan begrijp je ook beter hoe je jouw thuiswerkdagen kunt indelen. Of misschien heb je juist een hekel aan inplannen 😉 er zijn tal van (gratis) online tests die je kunt doen, bijvoorbeeld Extravert, introvert of ambivert? en The Four Tendencies.

5. Werken is ook…

Werken is ook bellen met een collega, een artikel lezen, vijf minuten uit het raam staren, een online cursus volgen, meedoen aan een webinar, iets weggooien en opnieuw beginnen, nuttige tips delen op LinkedIn, vieren dat je deze dag goed bent doorgekomen. Enzovoort. De valkuil bij thuiswerken is dat “alles” ineens digitaal moet. Je kunt klanten, collega’s en samenwerkingspartners eens een kaartje sturen om te laten weten dat je aan ze denkt. Of je brainstorm voor een nieuw project op een groot vel papier tekenen in plaats van op je beeldscherm, zie de tips van Huis van Verbeelding.

6. De baas

Leuk en aardig al deze ervaringen maar ik vergeet misschien wel de belangrijkste. Het vertrouwen van je leidinggevende. Als jouw manager je elke ochtend controleert of als het je baas niet lukt om te vertrouwen in jouw beste bedoelingen dan gaat het gewoon niet werken. Het kan zo zijn dat je wel een toffe baas hebt (of bent!) maar merkt dat je geen motivatie kunt vinden om aan de slag te gaan. Hoe pijnlijk het ook is, soms ontdek je zonder de afleiding van een kantoor dat (een gedeelte van) je baan of je baas niet meer bij jou past. Wees aardig voor jezelf en gebruik deze verplichte periode van bezinning ook eens om stil te staan bij wat belangrijk voor je is op werkgebied. Bijvoorbeeld via de inspiratie-artikelen van een loopbaancoach.

7. Vrijdagmiddag

Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik ben geen machine die ’s ochtends om 08:30 uur aanspringt en om een uur of vijf ’s middags weer uitschakelt. Als avondmens vind ik het heerlijk om zo nu en dan ’s avonds te werken. De valkuil van thuiswerken is echter dat je er 24/7 mee doorgaat omdat je er niet de deur voor uit hoeft. Ik doe daarom een experiment en verzin elke vrijdagmiddag een activiteit om de werkweek bewust af te sluiten en over te gaan op privétijd, het weekend. Nu het advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven vraagt het nog meer creativiteit. Heb jij een goede suggestie? Ik hoor het graag.

P.S. Wil je toch graag mooie schoenen aan tijdens het thuiswerken? Kijk eens bij TopVintage.