Selecteer een pagina

In de Volkskrant verscheen onlangs een artikel over hoe weinig schrijvers verdienen. In de eerste regels wordt al duidelijk gemaakt dat je het voor het geld niet hoeft te doen. De auteur roept daarna op tot een opstand. Gek eigenlijk dat steeds benadrukt moet worden hoe klein de kans is dat je kunt zwemmen in het geld na het schrijven van een boek. Waarom lees ik dat soort berichten niet over hardlopers die een jaar trainen voor een marathon of fanatieke moestuinhouders die een heel seizoen in de weer zijn om perfecte tomaten te kweken voor eigen consumptie?

Op een of andere manier asscocieëren we schrijven met een hobby / passie / tijdverdrijf / therapie die euro’s op moet leveren. Rust in je hoofd na het ordenen van je gedachten, een grote glimlach na het vinden van het perfecte laatste woord in een gedicht of kippenvel bij het lezen van een verhaal zijn blijkaar niet voldoende. Niet meetbaar genoeg. Zou dit de reden zijn dat veel mensen een leven lang dromen over schrijven en nooit aan de slag gaan? Natuurlijk is het mooi als je van schrijven je werk hebt gemaakt en er een goed salaris mee verdient. Schrijven is ook hard werken. Om even terug te gaan naar eerder voorbeeld, topsporters en professionele tuinders werken ook hard en willen ook graag rondkomen van hun inspanningen. Dat lijkt me heel gezond.

Zijn er nog meer scenario’s denkbaar naast fulltime schrijver zijn met een focus op snelle inkomsten? Ik ging er over in gesprek met de Nieuwsredactie, gefilmd in Bibliotheek Hilvarenbeek:

Twijfel je nog steeds of je zult beginnen met schrijven? Start dan eens met een warming up en realiseer je dat oogsten begint met zaaien 🙂