Selecteer een pagina

Als je op avontuur gaat dan heb je twee verschillende uitgangspunten. Of je leest, hoort of ziet wat over een inspirerende plek en besluit daar naar toe te gaan om het zelf te ervaren. Of je zoekt een plek op de landkaart waar je nog niet eerder geweest bent en gaat ter plekke op zoek naar wat er te beleven is. Ik koos deze maand voor het laatste en dat bracht me naar de Achterhoek. Een aangename verrassing, even waande ik me in ‘The sound of music’ terwijl ik genoot van de rust in het glooiende landschap. Ook kwam ik de nodige straatpoëzie tegen, bij deze vijf tips:

1. Doesburg
Doesburg vormt een drielandenpunt op de grenzen van de Achterhoek, de Veluwe en de Liemers. De historische binnenstad van deze Hanzestad is compact en sfeervol met talloze winkels, terrassen en een mooie minibieb. Maak zeker een wandeling naar de IJsselkade om te genieten van het gedicht en een fijn uitzicht.

2. Montferlandse toppen
Met de Montferlandse Toppenronde wandel je over smalle en oneffen paadjes naar verschillende toppen. Als je goed kijkt dan zie je Duitsland in de verte! Verder is dit een rustig gebied, je hoeft niet voor dag en dauw aan de wandel om te genieten van de vogels of het geluid van de stilte. Ook een kleine etappe van deze route is de moeite waard om een indruk te krijgen van het landschap.

3. Zeddam
Tot mijn verbazing blijkt het plaatsje Zeddam een toeristisch oord te zijn, in de positieve zin van het woord. Je bent hier nooit alleen, het is een gezellig samenkomen van wandelaars en fietsers. Aan hotels en horeca geen gebrek, ik kan Hotel Ruimzicht (hondvriendelijk) van harte aanbevelen.

4. ‘s-Heerenberg
Kasteel Huis Bergh is een sprookjesachtige plek waar alleen een ridder of prinses nog ontbreekt. Je kunt een wandeling maken door de kasteeltuinen, er is een museum en horeca. Tegenover het kasteel staat het standbeeld van Mechteld ten Ham. Deze heks wordt jaarlijks in augustus herdacht tijdens het Mechteld Ten Ham weekeinde.

5. Doetinchem
In het centrum van de stad Doetinchem wordt je verrast door poëziepalen. Wandel naar het Simonsplein / de Sint Catharinakerk en wacht nog even met het bestellen van taart of een ijsje maar kijk eens goed naar de lantaarnpalen.

Heb je aanvullingen? Laat het weten in de reacties!

Linksboven: Zeddam, rechtsboven: Doesburg, linksonder: Huis Bergh, rechtsonder: Montferlandse Toppen