Selecteer een pagina

Als ik met mijn moeder op een vliegveld kom dan verzucht ze iedere keer: ‘Het is hier zo leuk, er is zo veel te zien, ik zou hier wel een hele dag door willen brengen.’ Toen ik zag dat het mogelijk is om een tour achter de schermen te volgen op Schiphol hoefde ik er dan ook niet lang over na te denken. We hadden tenslotte al een weekendje Amsterdam in het vooruitzicht.

Wij maakten de tour in het laatste weekend van januari 2016. Buiten was het zo’n 10 graden, lekker mild voor de tijd van het jaar. Toeristen dachten daar duidelijk anders over. In Amsterdam wemelde het van de mensen gehuld in een ski-jas, dikke wanten en een muts. We hadden het vakantiegevoel dus al snel te pakken.

Schiphol bestaat sinds 1916: tijd voor een feestje vanwege het 100-jarig bestaan! In 1920 vertrok de eerste lijnvlucht vanuit Schiphol naar Londen. Met aan boord maar liefst… 2 passagiers. Inmiddels is Schiphol goed voor 58 miljoen passagiers per jaar en het aantal stijgt. Er zijn niet alleen veel bezoekers: ook veel personeelsleden! Van de 65.000 medewerkers houden 7.000 mensen zich dagelijks bezig met safety & security. Op drukke momenten starten en landen er op Schiphol wel 100 vliegtuigen. Per uur.

 

Ik ben niet zo geïnteresseerd in technische ditjes en datjes maar van de uitleg over het onderhoud van een vliegtuig was ik onder de indruk. De onderhoudsbeurt van een vliegtuig duurt 60 dagen. De motor bestaat uit 150.000 onderdelen en wordt helemaal uit elkaar gehaald voor het onderhoud. Phoe…

 

Indrukwekkend vond ik ook de vogelwacht, ik had er nog nooit van gehoord. Door middel van patrouilles worden vogels geweerd van de start- en landingsbanen. Als de vogels toch blijven zitten dan worden ze met geluidssignalen verjaagd. En om de luchthaven onaantrekkelijk te maken voor vogels worden bepaalde grassoorten gebruikt waar vogels niet zo dol op zijn.

Tijdens het kijkje achter de schermen brengt een bus je langs allerlei bijzondere plekken op de luchthaven waar je normaal gesproken geen toegang tot hebt. Welke plekken dat precies zijn mag je zelf ontdekken 😉 je kunt de tour on-line reserveren.