Selecteer een pagina

Op zoek naar een leuk idee voor een dagje uit in Nederland? Mijn aanbevelingen van de laatste tijd:

1. Autospeurtocht
De naam zegt het al, met een autospeurtocht ga je al rijdend op zoek naar het antwoord op vragen en raadsels. Je kunt dit op een dag en tijd naar keuze doen en zelf bepalen op welke centrale plek je start met de route. Wij reden de route “Bevrijding Noord-Limburg”, in 4 etappes langs verschillende kastelen en historische plekken. Met een aantal stops, een picknick en een ijsje waren we zo’n 5 uur bezig en hebben circa 70 kilometer gereden. Een leuke combinatie van puzzelen en meer leren over de geschiedenis.

2. Beleef het gedicht
De Malpie bij Valkenswaard is een schitterend natuurgebied bestaande uit heide, vennen en bos. In en rondom Valkenswaard staan op diverse plaatsen oranje gedichtentafels. Ze zijn onderdeel van de wandel- en fietsroute ‘Beleef het gedicht’. Op ieder tafeltje zijn twee gedichten te lezen, één van de Valkenswaardse dichter Frans Hoppenbrouwers en één van een Valkenswaardse scholier. De gedichten beschrijven de bijzondere plaats waar de tafeltjes staan.

3. NS-wandeling
Een NS-wandeling start en eindigt altijd bij een treinstation. De route Beukenburg start in Bilthoven en eindigt na 15 kilometer wandelen op Utrecht Centraal. Het zal je verbazen hoe groen en kalm de omgeving van zo’n grote stad is. Het allerleukste is dat je halverwege voorbij een voormalige bouwkeet komt met een mini Mariagrot, waar je zelf thee en koffie kunt tappen. Ook handig in tijden van Corona is dat er een toilet is 🙂

4. Sint-Pietersberg
De Sint-Pietersberg noemen we een berg maar is eigenlijk een heuvel. Naast de berg ligt de Maastrichtse ENCI-kalksteengroeve, deze staat ook wel bekend als de canyon van Nederland. Qua schoonheid kan dit exemplaar zich zeker meten aan de canyons in de Verenigde Staten! Tussen zonsopgang en zonsondergang kun je vanaf het uitzichtpunt genieten van deze omgeving en, voor wie dat wil, via een trap afdalen in de groeve. Let op: honden zijn niet welkom in de groeve.

5. Moerenburg
Moerenburg in Tilburg is bij uitstek een gebied om te wandelen. De naam Moerenburg is afgeleid van ‘moer’ dat veengrond of moeras betekent en van ‘borch’ dat onder meer versterkte (stenen) woning kan betekenen. Naast het volgen van het natuurleerpad is het ook mogelijk om te dwalen of Vossenstreken uit te halen 😉