Selecteer een pagina

Karen MeijsIk beken dat ik nog altijd in sprookjes geloof en ze graag zelf bedenk. Genieten van de vernederende ondergang van een rottige stiefmoeder is zelfs een veilige manier om opgekropte woede af te reageren, volgens Anneke van der Meer (psychotherapeut). Het is veiliger dan boos zijn op je moeder, van wie je afhankelijk bent. Sorry mam.

Sprookjes doen een beroep op de herinnering aan je vroegste kinderjaren, de beeldwereld waarin je leeft tot je ongeveer drie jaar bent. Pas als je leert praten ga je de wereld benoemen en (helaas?) beoordelen. Sprookjes spreken tot je hart en intuïtie, in plaats van tot de ratio die we ons later eigen maken. Rouw, jaloezie, ijdelheid, afwijzing, hebzucht, angst of verwarring worden in sprookjes niet uitgelegd maar visueel verbeeld, vaak in handelingen.

Het was dus een waar feest toen ik over de boulevard in Scheveningen liep en daar de tentoonstelling “Sprookjesbeelden aan zee” ontdekte. Het is een afwisselende tentoonstelling: van heel bekende sprookjes als Hans en Grietje tot aan lokale legendes als de Haringeter. Alle beelden zijn gemaakt door de Amerikaanse beeldhouwer Tom Otterness. De mens- en dierfiguren die hij maakt hebben vaak een humoristische uitstraling.

Kun je raden welke sprookjes deze beelden uitbeelden?

Karen Meijs

Karen Meijs

Karen Meijs

 

Tip: Bezoek Sprookjesbeelden aan Zee