Selecteer een pagina

Het was net alsof we op schoolreisje gingen. Karin & Karen samen in de bus, ieder met een schrijfblokje, een flesje drinken en fruit. Great writersminds think alike, ha-ha. Samen bezochten we de Middag van het Kinderboek in de openbare bibliotheek in Amsterdam. Het onderwerp: taboes in kinderboeken.

Wat is eigenlijk een taboe? Dat is iets wat ongepast of verboden is in het openbaar. Bijvoorbeeld: een bevalling, een vrouw die een man slaat of je blote billen laten zien. In kinder- en jeugdboeken kunnen we een onderscheid maken in vier taboes:

1. Seksualiteit
Bijvoorbeeld twee vrouwen die een relatie hebben met elkaar of een jongen die liever een meisje wil zijn. Leestip: Een cavia en twee moeders door Pieter Feller.

2. De dood
Bijvoorbeeld een zelfmoord of het overlijden aan een lichamelijke ziekte. Leestip: Kikker en het vogeltje door Max Velthuijs.

3. Geweld
Bijvoorbeeld een pestend kind of mishandeld worden. Leestip: Nooit meer lief door Anna van Praag.

4. Psychische problemen
Bijvoorbeeld een depressieve vader of omgaan met een echtscheiding. Leestip: Otje door Annie M.G. Schmidt.

Wat mij het meest is bijgebleven van de middag is het volgende. We denken anno 2016 dat we vrij zijn, dat we open minded zijn en dat alles kan en mag. Toch blijkt dat taboes in kinderboeken, zoals een blote borst of ruziënde ouders, steeds minder geaccepteerd worden. Vijftig jaar geleden was dat prima. Nu zijn uitgevers steeds voorzichtiger omdat ouders verhaal komen halen als hun kind leest over bijvoorbeeld een varkentje (niet halal) of over mishandeling (denk even terug aan Blauwe plekken door Anke de Vries). Misschien moeten we het eens aan de kinderen zelf vragen…