Selecteer een pagina

Eerder deze maand was ik in Brussel bij een congres over creatief schrijven. Een van de workshops had als thema ‘digital storytelling’, oftewel nieuwe manieren om een verhaal te vertellen. Met de komst van computers, smartphones en apps heb je niet perse een boek of krant meer nodig om een verhaal te delen. Ik geef je graag vijf voorbeelden van digitale storytelling.

1. Podcasts
Een podcast is een soort online radioprogramma. Het bestaat uit een reeks geluidsfragmenten die je via je smartphone kunt beluisteren.  Relaas is een podcast met waargebeurde verhalen, verteld door mensen die ze zelf hebben meegemaakt. Eigen verhalen die boeien, ontroeren of ontspannen. The Moth is een populaire Engelstalige variant met echte verhalen. Homecoming is een psychologische thriller (fictie) in de vorm van een podcast.

2. Communities
In een community kun je zelf berichten plaatsen en reageren op berichten van anderen. Op Reddit kun je bijvoorbeeld het idee voor een verhaal plaatsen of meeschrijven aan een verhaal.

3. WhatsApp
Wie kent hem niet, de groepsapp met familie of je vriendinnen? De Zuid-Afrikaanse verzekeraar Sanlam bedacht een reclamecampagne in de vorm van een soapserie die zich geheel via WhatsApp afspeelt. Vergelijkbaar zijn de korte verhalen die op Facebook gedeeld worden op de pagina TXT Stories.

4. Virtual Reality
Virtual Reality (VR) is een gesimuleerde situatie die je met een speciale bril kunt ervaren. Dankzij 3D-effecten en 360 graden beelden, geeft VR je het gevoel dat je zelf middenin de actie zit. Een mooi voorbeeld van een verhaal in VR is Tafelgeheim waarbij je in de huid van de 9-jarige Lena kruipt en kunt switchen naar het perspectief van haar vader.

5. Games
In een spelletje beslis je mee over het verloop van een verhaal. Je keuzes hebben invloed op hoe het verdergaat met je personage(s). Voorbeelden hiervan zijn de apps Choices en Episode.

Met dank aan Pieter Blomme en Petra Beeckx voor de boeiende presentatie.