In de schoolbank bij Jane Goodall

Er is een nieuw seizoen van College Tour gestart. De eerste gast is Jane Goodall: een voorbeeldvrouw! Mocht je de uitzending gemist hebben dan zet ik graag wat inzichten van Jane voor je op een rijtje. En ik kan je van harte aanraden de volledige uitzending (4o minuten) terug te kijken.

Jane Goodall zet zich in voor het behoud van chimpansees in de vrije natuur. Tijdens haar opleiding had ze weinig contact met studenten, ze zat liever op haar kamer te lezen en te schrijven. Ze was de enige en de eerste vrouw die chimpansees in het wild ging bestuderen. Haar moeder heeft haar altijd aangemoedigd en was blij dat Jane haar hart durfde te volgen. Op school ging het er anders aan toe, ze werd uitgelachen. Wie gaat er nu naar Afrika om dieren te bekijken? Ze werd voor gek verklaard. En toen realiseerde ze zich: als je iets écht wilt dan moet je er hard voor werken. En nooit opgeven!

Wat Jane van haar moeder heeft geleerd, brengt ze nog steeds in de praktijk. Kijk eerst kritisch naar jezelf, kom dan op voor je mening en het belangrijkste: geloof altijd in jezelf. Jane heeft een hekel aan reizen en toch is ze 300 dagen per jaar onderweg 😉

Dieren in het wild zijn steeds vaker in het nieuws. Denk bijvoorbeeld aan de omstreden trophee hunting en het bijna uitsterven van de neushoorn. Jane zegt daarover het volgende: elk dier heeft een persoonlijkheid. Een dier is een individu, ook als het een wild dier is, ook als wij het dier niet kennen. Bij wilde dieren denken we gek genoeg aan vrijheid en geluk. Dat klopt niet, leven in het wild is zwaar en gevaarlijk voor het dier.

De drie grootste bedreigingen voor dieren in het wild:
1. Overbevolking van de mens
2. Extreme armoede
3. De overvloed waarin de mens leeft

Hebben we allemaal niet veel meer dan we echt nodig hebben? Natuurlijk hebben we hard gewerkt voor onze welvaart. Natuurlijk hebben we spullen nodig. Denk toch eens na over wat je verspilt en hoe je meer van jouw welvaart kunt delen.

Klik hier om de uitzending terug te kijken.

 

 

2 thoughts on “In de schoolbank bij Jane Goodall

  1. Mooie samenvatting, Kaatje. Jane Goodall, het is een geweldige vrouw; een wonderlijke mengeling van puurheid, gedecideerdheid en wilskracht zie ik in deze voorvechtster voor een betere omgang met alles wat leeft (en vooral de Chimpanchees) en met onze aarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *