Selecteer een pagina

Soms hoor ik iemand verzuchten: ‘ik zou willen dat ik een goed idee had voor een nieuw product’. Of ‘ik wil wel voor mezelf beginnen maar ik heb geen idee wat ik dan moet gaan doen’. Hier is een idee. Ga betaalbare mooie wandelschoenen ontwerpen of op de markt brengen. Ik beloof je dat ik je eerste klant zal zijn. Mijn meest recente poging om wandelschoenen te kopen liep namelijk als volgt af…

Uit het rek heb ik de minst onooglijke wandelschoenen voor dames gepakt. Oké, eerlijk zijn, het op één na minst onooglijke. Het turquoise paar dat richting de 200 euro ging heb ik strategisch genegeerd. Terwijl ik de zwarte schoenen aantrek voel ik chagrijnigheid opborrelen. Nog een keer glijden mijn ogen over het rek. Waarom zijn wandelschoenen altijd uitgevoerd in kotskleurige bruin- en grijstinten? Waarom lijken mijn poezelige voetjes, maat 36/37, in deze schoenen spontaan op de schuiten van de grote vriendelijke reus? Waarom hebben deze schoenen zoveel haken en gaatjes dat ze op een wiskundepuzzel voor hoogbegaafde kinderen lijken in plaats van schoeisel?

Ik zoek naar een smoesje om de vriendelijke verkoper, type “de padvinderij is mijn lust en mijn leven”, af te wimpelen. Zeg dat ik er nog even over nadenk. Dat ik niet zeker weet of deze schoenen echt geschikt zijn om een hele dag op te lopen. Met een enthousiaste glimlach reikt hij me de oplossing aan. Of ik mee wil komen naar de nagebouwde verzameling rotsblokken in het midden van de winkel. Zodat ik goed kan testen of de schoenen passend zijn voor mijn aanstaande wandelvakantie. Zo snel mogelijk trek ik de veters los en verzeker hem er van dat ik die test niet nodig heb. Vluchten of vechten. Ik ben er vandoor.

Ter compensatie koop ik in de eerste de beste kledingwinkel die ik tegenkom een roze kledingstuk. De zachte stof maakt me rustiger hoewel het boze gevoel aan me blijft knagen. Zou ik de enige vrouw zijn die hier moeite mee heeft?

De laatste winkelstop is bij HEMA. Gedachteloos haal ik fruit, brood en chocolade uit de schappen. Mijn mandje raakt voller en voller en voller. In de rij bij de kassa constateer ik dat het een mission impossible is om mijn portemonnee te pakken met aan iedere schouder een tas, een uitpuilende mand en ook nog mijn handen vol impulsaankopen. Ik krijg het warm, heel warm. Zonder iets te zeggen neemt de man achter me mijn mandje over. Hij is minstens 50 jaar ouder dan ik ben en even schaam ik me. Dit is toch de omgekeerde wereld? Dan lacht hij naar me. Pretoogjes. ‘Ik kom zo terug met een aanhangwagen!‘ Lachen is het beste medicijn.