Selecteer een pagina

Rond de kerstdagen neem ik graag de tijd om stil te staan bij het afgelopen jaar. Waar heb ik van genoten, wat wil ik blijven doen? Waar wil ik zelfs nog meer van? Wat was moeilijk en waar ben ik in gegroeid? Zo stel ik mezelf al mijmerend vragen. En dan zoek ik er afbeeldingen bij. Sommige vallen meteen in het oog. Andere trekken me zonder dat ik precies kan uitleggen waarom. Al knippend, rangschikkend en plakkend maak ik een collage voor het komende jaar.

Het vullen van een blanco vel heeft een mooie symboliek met het vullen van het jaar dat voor je ligt. Misschien zakt je broek hier wel van af 😉 maar ik voel me zo dankbaar  bij het vooruitzicht aan weer een nieuw jaar dat ik in mag kleuren. En hoe ik ouder ik word, hoe intenser dat gevoel. Ik neem je even mee naar de collage die ik vorig jaar heb gemaakt en laat je zien hoe die betekenis kreeg:

 

In willekeurige volgorde

  • Ik heb rode lippenstift gekocht en ben ‘m gaan gebruiken. Best een overwinning voor iemand die haar mond niet graag benadrukt. Mijn opmerking “ik oefen met lippenstift” leverde veel leuke gesprekken op 🙂
  • Van Ellen leerde ik dat eten & drinken nog beter smaakt als je jezelf toestaat om er schaamteloos van te genieten. Met mate maar dan wel helemaal in het moment.
  • Meer tijd doorbrengen in een musem. Zo bezocht ik Slot Belvedere in Wenen (alleen al voor het pand een bezoekje waard) en bekeek de werken van Gustav Klimt van dichtbij. Ik hoorde Sanny eens zeggen in haar vlog dat ze elke maand op vakantie gaat, al is het maar een nachtje in eigen land. Dat vind ik een prima voornemen.
  • Glow up, don’t grow up. Ik schreef me in voor een cursus hoop dance en stond op mijn blote voeten te hoepelen in het Valkenbergpark. Als een kind zo blij.
  • Zou dit ook een leeftijdsdingetje zijn? Ik merk dat ik brutaler ben geworden. Eigenlijk was ik dat altijd al maar het komt nu meer aan de oppervlakte 😉

Een jaarcollage is geen to do list met allemaal zaken die je in het komende jaar ‘moet’ afstrepen. Het is een bron van inspiratie en fijn om naar te kijken. Als geheugensteuntje aan wat belangrijk voor je is. Bovendien is het een overzicht waarmee je, zoals ik nu doe, aan het eind van het jaar nog eens kunt terugblikken.

Wil je ook zo’n fijn beeld voor 2019 kijk dan even hier voor informatie over de workshop.