Selecteer een pagina

Mijn favoriete dag in het jaar is mijn verjaardag. Als kind kon ik mijn ouders wekenlang aan het hoofd zeuren met ideeën voor “als ik de jager ben”. Van een compleet programma voor het kinderfeestje tot een verlanglijst gesorteerd op paginanummering van het grote Intertoysboek. Nog steeds vind ik het belangrijk om het leven te vieren en er even bij stil te staan hoe ik gegroeid ben in het afgelopen jaar. Dit jaar sta ik stil bij mijn 33e verjaardag in de vorm van een interview met…

een interview met mezelf! Mijn cursisten delen vaak persoonlijke kwesties en herinneringen met mij, het voelt goed om wat terug te geven. Om in de stijl van 33 te blijven, stel ik 11 vragen. Met op elke vraag 3 antwoorden.

1. Dankbaar
Waar ben je dankbaar voor als je terugkijkt op het afgelopen jaar? Wat mij na aan het hart ligt is dat ik weer tante ben geworden en zo’n toffe dingen heb gedaan met de kinderen in mijn leven. Tijdens een dagje naar het Kinderboekenmuseum of de Efteling voel ik mezelf ook weer een onbezorgd kind. Waar ik eerder onzeker was over mijn gezondheid heb ik me het afgelopen jaar juist sterk en veerkrachtig gevoeld, ik zit lekker in mijn vel. De vrijheid die ik ervaar om mijn leven zelf in te delen qua combinatie van quality time met dierbaren, werken, ondernemen en reizen is iets waar ik dankbaar voor én trots op ben omdat ik het zelf zo georganiseerd heb.

2. Slaap lekker
Wat ligt er op je nachtkastje? Ik heb altijd een boek klaarliggen om ’s avonds te lezen, of het nu een echt boek of de e-reader is. Een opgemaakt en fris bed nodigt mij uit tot ontspannen dus ik gebruik een flesje pillowspray, een soort parfum voor je kussen. Verder slaap ik met een knuffel – ja volwassenen doen dat.

3. Dierenvriend
Wie is Carlo en wat zijn je lievelingsdieren? Carlo is de naam van onze hond, hij is een border terriër. We hebben lang nagedacht, gewikt en gewogen of we een hondje een fijn thuis konden bieden en hij blijkt de beste beslissing ooit. Apen vind ik speciaal, misschien omdat we zoveel op elkaar lijken? Via Stichting Aap draag ik een steentje bij. Verder vind ik garnalen erg lief en dan bedoel ik niet de gemarineerde exemplaren. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om een dier met een klein gezichtje en snorharen te verorberen.

4. Guilty pleasures
Met welk eten doen we jou wel een plezier?
Chocolade is absoluut mijn nummer één. Verder heb ik een zwak voor alles wat zoetzuur is. En paprikachips, haha.

5. Theaterbezoek
We zien jou regelmatig in het theater. Naar welke ga je het liefste? Een sfeervol theater maakt een voorstelling nog specialer. Het fijne van een live optreden vind ik dat je het niet alleen kunt zien en horen, ook kunt voelen. Mijn tips: openluchttheater Cabrio in Soest waar de fluitende vogels en ondergaande zon het podium omlijsten. Het piepkleine Theater ’t Pand in Gorinchem en het monumentale Zonnehuis in Amsterdam.

6. Favoriete boeken over schrijven
Als docent creatief schrijven zit je vaak met je neus in de boeken. Wat zijn je favoriete schrijfboeken? Daar hoef ik niet lang over na te denken. Boeken die mij blijven inspireren en die ik vaak gebruik tijdens cursussen zijn:

7. Overwonnen
Wat waren momenten in de afgelopen 32 jaar waarop je dacht: dit komt nooit meer goed? Als creatief kind op de middelbare school begreep ik niet waarom ik zo hard werd beoordeeld  op mijn verschijning. Ik deed liever mijn eigen ding dan met de massa mee te gaan, dat was niet de makkelijkste weg. Het was een verademing om te gaan studeren. De dood van een jeugdvriend heeft voor vraagtekens gezorgd en nog steeds kan ik moeilijk geloven dat hij er écht niet meer is. Ik blijf wachten op een ansichtkaart uit Nieuw Zeeland, de plek waar ik met hem naar toe zou gaan. Ze zeggen dat de wereld op zijn kop staat als je een kind krijgt. De wereld staat ook op zijn kop als je geen kind krijgt, ik heb twee miskramen gehad. Soms bekruipt mij het gevoel dat we in deze tijd niet meer om kunnen gaan met verdriet. Dat het leven altijd maar leuk moet zijn en dat je elke ervaring om moet draaien naar iets positiefs.

8. Leven lang leren
Wil je nog iets leren op je 33e? Nieuwe dingen leren en mezelf blijven ontwikkelen is iets waar ik geen genoeg van krijg. Gelukkig maar! Komend jaar wil ik een nieuwe taal gaan leren, ik denk aan een cursus Spaans voor beginners. Wat me tof lijkt is om eigen producten te gaan ontwikkelen en te leren hoe dat in zijn werk gaat, wie weet begin ik een webshop met een “Kaatje Chocolaatje” assortiment. Het leren organiseren van een leesweekend of soort van retraite spreekt me erg gaan, daar heb ik nog geen concrete plannen voor dus het blijft tot nu toe bij veel zelf lezen.

9. Winkelen in Breda
Je hebt in Breda al heel wat winkels zien komen en gaan. Waar ga jij het liefst shoppen? Mijn favoriete winkels in Breda zijn Grand Theatre (boekenwinkel in een oud theater), Sans-Trop-Pay (jurkjes en accesoires) en De Nieuwe Winkel (cadeautjes en kaarten).

10. Dromen
Welke toekomstdromen heb je? Ik heb nog 101 ideeën voor workshops en cursussen die ik kan ontwikkelen en het is mijn droom om daar werk van te maken. Het grootser aan te pakken maar wel te blijven genieten van alle kleine pleziertjes en ontmoetingen. Met Carlo zou ik meer voor anderen willen betekenen, bijvoorbeeld via stichting ZorgDier. Ik ga dolgraag met Ritchie, mijn vriendinnen of familie op vakantie maar ik ga ook heel graag in mijn eentje op pad. Binnenkort zelfs naar een internationale conferentie over creatief schrijven in Brussel. Dat voelt als een droom die uitkomt!

11. Laatste vraag
Het gekkengetal is 11, kun je nog wat gekkigheid delen? Carnaval is mij met de paplepel ingegoten en ik luister graag naar carnavalsmuziek tijdens het opruimen en soms zelfs tijdens het werken. De polonaise is mijn favoriete onderdeel van het feest. Tot slot droom ik er heimelijk van om ooit de tekst van een carnavalsnummer te schrijven 😉

Bedankt voor het lezen! Wie jarig is trakteert dus ik heb een cadeautje voor jou. Klik hier om een bestand met 11 verjaardagsvragen te downloaden. Deze vragen kun je bewaren tot je zelf jarig bent of als inspiratie gebruiken om over te schrijven.