Selecteer een pagina

Karen MeijsTwee weken geleden vond de finale van Voorleeswedstrijd Hilvarenbeek plaats. Ik voelde me zeer vereerd met mijn plekje in de vakjury. Het is een groot plezier om voorgelezen te worden door iemand die daar zichtbaar van geniet. De finalisten waren zenuwachtig (ik hoop niet dat ze dit lezen maar oh, wat schattig en herkenbaar) en veranderden zodra ze op de voorleesstoel zaten. Een luidere stem, grote ogen, verwachtingsvol naar het publiek kijken. Hoe kun jij voorlezen als een kampioen?

  1. Zorg dat je verstaanbaar bent. Friemel niet aan je mond of gezicht tijdens het voorlezen en probeer zo duidelijk mogelijk te articuleren.
  2. Zoek een prettig voorleestempo. Niet te snel en zeker niet te langzaam. Maak eens een opname van een tekst die je voorleest (kan heel makkelijk met een smartphone) en luister terug. Is het prettig om naar jezelf te luisteren?Karen Meijs
  3. Zorg voor voldoende rust in het voorlezen. Dit geeft het publiek de tijd om de tekst te verwerken. Kijk het publiek aan wanneer je een pauze inlast. Hangen ze nog aan je lippen?
  4. Je hebt niet altijd de tijd en gelegenheid om een compleet boek voor te lezen. Kies geen willekeurig hoofdstuk maar maak je keuze met zorg. Let op spanning, humor en een goed einde van het fragment.
  5. Zorg dat je voorbereid bent. Dit lukt niet altijd, maar is wel het beste. Als je de tekst thuis al een keer hardop hebt voorgelezen dan weet je waar je op moet letten en lees je zelfverzekerder voor.