Selecteer een pagina

2679239058Ik heb een bijzondere hobby. Als ik op vakantie ga, ver van huis of juist dicht bij, dan wil ik het liefst zoveel mogelijk supermarkten bezoeken. Ronddwalen in een onbekende winkel en me laten verrassen door grappige producten die ze in mijn bekende buurtsuper niet verkopen.

Hetzelfde gaat op voor boekwinkels en bibliotheken. Ze hebben een magische aantrekkingskracht: aan de ene kant voel ik me altijd thuis tussen de boeken en aan de andere kant verleid een nieuwe zaak tot verdwalen en ontdekken. Verandering van spijs doet eten, of : verandering van bibliotheek doet lezen?

bibliotheek waalwijk

De bibliotheek schrijft hierover: “10 jaar geleden is de modernisering van het openbaar bibliotheekwerk in gang gezet. De doelstelling  is de bibliotheeksector klaar te stomen voor de bibliotheek van de toekomst. Een bibliotheek die omgaat met het vernieuwende informatie- en mediagebruik van de bezoeker en efficiënter en slagvaardiger opereert. De bibliotheek moet zich ontwikkelen tot een centraal knooppunt van culturele, educatieve en maatschappelijke infrastructuur. Met verbindingen naar onderwijs, welzijn, zorg, musea, archieven, media, boekhandels en andere voorzieningen. Het uitgangspunt: de gebruiker staat centraal. De bibliotheek kan houvast bieden in de overvloed van (media-)informatie die mensen dagelijks overspoelt. Ook kan de bibliotheek als ontmoetingsplaats, als huiskamer van de samenleving een belangrijke rol in de lokale gemeenschap spelen.”

bibliotheek

 

bibliotheek

Dat klinkt allemaal erg interessant maar ook een beetje vaag en ingewikkeld. De hoogste tijd dus om een nieuwe bibliotheek te gaan bezoeken en het zelf te beleven!
De bibliotheek in Hilvarenbeek is een mooi voorbeeld van een bieb nieuwe stijl. Bij binnenkomst zie je een aantal markten, met net verschenen titels en aanraders. Als je verder de bibliotheek in gaat dan tref je niet meer de bekende kasten aan met boeken op auteursnaam gesorteerd. De boeken zijn nu verdeeld in 3 thema’s:

– Spannend & Actief
– Literatuur & Cultuur
– Liefde & Leven

Ben jij al in een nieuwe bibliotheek geweest en zo ja, wat vind je er van?
Als je nieuwsgierig bent: in de nieuwe bibliotheek in Hilvarenbeek kun je een cursus creatief schrijven volgen of combineer een bezoekje aan de bieb met een leuke culturele activiteit.