Selecteer een pagina

Weet je nog… de kramp in je hand toen je de eerste letters met een vulpen leerde schrijven. Naar handenarbeid waar een strenge juf je een popje liet breien dat meer op een kleurrijke worm leek. De sticker die je kreeg als je een taakje voltooid had. Het Onderwijsmuseum in Dordrecht is dé plek om herinneringen aan je schooltijd op te halen.

Het museum begint met attributen van de lagere school. Je ziet de ontwikkeling van de lesmethode “veilig lezen” veranderen van raam-roos-neef naar aap-noot-mies naar boom-roos-vis. Deze bekende methode is bedacht door een Tilburger: onderwijzer, pedagoog en frater Caeserius Mommers. Concurrent Wolters-Noordhoff verzon de leesmethode burgemeester Hakkeplak.

Verderop in het museum zie je de verschillende soorten vervolgonderwijs. Kweekschool, huishoudschool, zondagsschool, speciaal onderwijs, Montessori onderwijs… teveel om op te noemen. Ambachtsscholen zijn veelal regio gebonden, dat was voor mij nieuw. Bijvoorbeeld de scheepsbouw in Rotterdam en de mijnbouw in Zuid Limburg. Ambachtsscholen in die hoedanigheid bestaan niet meer maar het ROC is een waardige moderne opvolger.

Het museum heeft een vaste collectie en wisselende tentoonstellingen. Op dit moment kun je terecht bij Van het naadje en de kous, een tentoonstelling over handwerk met volop gelegenheid om het zelf nog eens te proberen.

Tip: combineer een bezoekje aan het Onderwijsmuseum met een onbijtje bij Restaurant Post of een lunch bij Villa Augustus. Het museum is op loopafstand van station Dordrecht.