Selecteer een pagina

Wat een schrijnend verhaal over een organisatie waar ik, als applicatiebeheerder in de zorg, al jarenlang mee te maken heb. De NZa: Nederlandse Zorgautoriteit. De toezichthouder die sinds 1 oktober 2006 met zo’n 270 medewerkers de besteding van 90 miljard euro in de zorg bewaakt. Laat de ambtelijke, gedetailleerde schrijfstijl van het 300 bladzijdes tellend boek je er niet van weerhouden om het te lezen.

Ik heb er slecht van geslapen maar dat staat in schril contrast met hoe de schrijver zich gevoeld moet hebben. Waarom je dit boek moet lezen? Omdat het gemeenschapsgeld is, dus ook jouw geld, waar onzorgvuldig mee omgesprongen wordt.  Arthur doet een boekje open over het gedrag van het management: cursussen, door leveranciers betaalde vakanties in het buitenland, een leaseauto mét chauffeur, enzovoort. Trefwoorden van het ongeschreven personeelsbeleid zijn  pesten, isoleren, afrekencultuur en het stellen van onhaalbare doelen. Arthur heeft zelfmoord gepleegd voordat zijn boek verscheen. Een fragmentje uit de conclusie:

“De omgang met Arthur Gotlieb past in het beeld van een onzorgvuldige, slordige, zelfs roekeloze organisatie. Het is duidelijk – en inmiddels toegegeven door de NZa-leiding – dat medische gegevens en concurrentiegevoelige informatie van zorgverzekeraars en ziekenhuizen jarenlang niet veilig waren. Voor het complete personeel, vakantiekrachten en uitzendkrachten incluis, waren de meest vertrouwelijke documenten in te zien. Het management had onvoldoende aandacht voor ICT.”

Het boek sluit af met drie suggesties van Ben Tiggelaar. Omdat we allemaal het risico lopen om in onze werkomgeving verblind te raken door eigenbelang, macht, stress en overdreven verwachtingen.

1. Ken je de mensen met wie je samenwerkt? We praten over fte’s en formatieplaatsen. Wat als je hardop zegt dat Margriet of Joep weg moet?

2. Weet je wat de ander doet en waarom? Kun je in begrijpelijke taal uitleggen wat jouw collega’s dag in dag uit doen?

3. Besef je welke impact je op anderen hebt? Voor een manager is het moeilijk om het goed aan te pakken en gemakkelijk om het verkeerd te doen: 3 positieve interacties staan tegenover 1 negatieve.


Titel:
 Operatie ‘werk Arthur de deur uit’, dagboek van een ongewenste werknemer
Auteur: Arthur Gotlieb, onder redactie van Joep Dohmen & Jeroen Wester
Uitgeverij: Bertram + de Leeuw
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789461561695


Foto: BI Watercooler via Flickr