Selecteer een pagina

Onlangs is Mariet Paes gestopt als voorzitter van de Provinciale Raad Gezondheid. Ik had vanuit de Young Professionals leuk contact met Mariet, we zijn samen naar een congres in Kortrijk geweest. Het is zo inspirerend als een old professional naar je luistert, je mening vraagt en haar ervaringen met je deelt. Na afloop van het congres stuurde ik Mariet chocolaatjes en kreeg ik van haar een dichtbundel met het toepasselijke gedicht: “Congresgangers”.

Het afscheid van Mariet was ook bijzonder: inhoudelijk diepgaand en tegelijkertijd informeel. Het kroonstuk van haar afscheid was de presentatie van haar boek: “Werken aan gezond Brabant.” In het boek staan de verhalen van tien Brabanders centraal. Deze mensen werken in de praktijk aan gezondheid van zichzelf, anderen en hun omgeving. Het zijn allemaal betrokken en bevlogen mensen, die verbindend denken en werken. Ieder van hen verricht op eigen wijze baanbrekend werk in onze provincie. Zij schetsen én creëren de toekomst en laten zien hoe dat gaat in de praktijk van alledag. Tegelijkertijd wordt ook duidelijk hoe ze tegen belemmeringen aanlopen in hun omgeving en waarvoor zij steun zoeken.

De volgende tien portretten zijn besproken met een groep betrokkenen waaronder de Young Professionals. Ik had de eer om mee te denken en te praten over Hannie en Alfons.

  1. Hannie Penninx – dorpsondersteuner in Elsendorp
  2. Marleen van den Berg – creatief platform voor mensen met kanker
  3. Mireille de Beer – ervaringsdeskundige bij LFB empowerment
  4. Thijs Laan – oprichter Jong Actief
  5. Deniz Özklani – projectleider en adviseur Zorghuis Şefkat
  6. Connie Rijlaarsdam – verpleegkundig specialist dak- en thuislozen
  7. Henk Jans – Brabants Kennisnetwerk Zoönosen
  8. Mari Verstegen – natuurbelevingsprogramma basisscholen
  9. Alfons Olde Loohuis – huisarts, koploper One Health
  10. Erica Beerens-Ansems – kaasboerderij De Ruurhoeve

Het boek is een aanrader als je meer wilt lezen over zorg in Brabant en initiatieven die hoop geven voor onze toekomst.  Je kunt het boek gratis downloaden.